Spațiul este la fel de poluat ca Pământul. Gunoiul spațial a creat recent un crater pe lună
Spațiul este cel puțin la fel de poluat ca Pământul. Există peste 100 de milioane de bucăți de cel puțin un milimetru care plutesc în orbită. Deșeurile spațiale au creat recent un crater pe lună. Este pentru prima dată în istorie când un obiect făcut de mâna omului lovește neintenționat satelitul Pământului.
Cu toții știm cât de poluată este planeta noastră. Știați însă că oamenii nu aruncă deșeuri doar pe pământ, ci și în spațiu? În anul 2021, NASA a confirmat prezența a peste 27.000 de bucăți de „gunoi spațial” de mărimea unei mingi sau mai mari. Acesta nu este o problemă doar pentru navele zburătoare ci, mai nou, chiar și pentru Lună.
Recent au fost observate două cratere care se intersectează pe satelitul Pământului. Unul are un diametru de 18 metri iar celălalt de 15 metri. Împreună, cele două formează o depresiune care în unele locuri are și 28 de metri.
Este necesar să organizăm acțiuni de curățare a orbitei
Aceste cratere sunt rezultatul unor resturi de rachetă. Este primul caz cunoscut când un corp artificial lovește neintenționat suprafața Lunii. Spre deosebire de Pământ, ea nu are o atmosferă protectoare.
Deșeul spațial plutea de ani de zile în apropierea Lunii. Originea sa nu este încă clară pentru cercetători. Aceștia speră să afle mai multe despre rachetă studiind craterele.
Nicio agenție spațială nu urmărește traseul resturilor spațiale. Acest lucru doar ne confirmă cât de necesar este să organizăm astfel de acțiuni și să curățăm orbita Pământului.
Deșeurile spațiale sunt orice obiect făcut de mâna omului, care orbitează în jurul planetei noastre. Ele circulă cu o viteză uimitoare de 28.160 de kilometri pe oră. Fiind atât de rapide, ele pot avaria cu ușurință sateliții sau alte nave spațiale.
Sute de milioane de bucățele milimetrice de deșeuri spațiale
În prezent există peste un milion de bucăți de deșeuri spațiale de dimensiunea unei mărgele (un centimetru sau mai mare) și aproximativ 100 de milioane de bucăți de deșeuri de un milimetru sau mai mari.
Chiar și cea mai mică bucățică poate avaria o navă atunci când plutește în spațiu la acea viteză. Un număr mare de ferestre ale navelor au fost înlocuite din această cauză.
Deși ar putea părea bizar, deșeurile spațiale de dimensiunea unui milimetru reprezintă cel mai mare pericol pentru navele robotice care plutesc pe orbita joasă a Pământului.
Dacă sunteți curioși, toate deșeurile spațiale pot fi urmărite cu ajutorul unui site. Veți fi șocați când veți deschide pagina pentru prima oară. Deși această problemă nu este una discutată, spațiul, mai exact orbita Pământului, este cel puțin la fel de poluat ca planeta noastră.