Pe măsură ce înaintăm în vârstă ne obișnuim, să zicem, cu afecțiuni precum durerea de cap. De multe ori știm ce a dus la asta și știm și cum să ne tratăm. În cazul celor mici e însă diferit. De ce apar durerile de cap la copii și mai ales cum le putem trata, aflați mai jos.
Un lucru valabil pentru toată lumea, indiferent că vorbim de copii sau adulți, e că durerile de cap pot fi evitate făcând câteva lucruri simple. Acestea se referă la limitarea expunerii la ecrane, mișcarea zilnică și evitarea anumitor alimente. Ana Miron e medic specialist în Neurologie pediatrică și epileptolog, iar într-un articol Ce se întâmplă doctore? ea a vorbit despre durerile de cap la copii. În termeni medicali durerea de cap poartă numele de cefalee. Ei bine, durerea respectivă nu provine de la creier, cum poate mulți ar crede, ci de la ceea ce îl înconjoară. Aici intră învelișurile cerebrale (meningele), pielea sau vasele, mușchiul, osul etc.
Durerile de cap la copii pot avea mai multe cauze. Procesele inflamatorii la nivelul feței pot fi unele dintre ele. Printre ele se numără cele ORL, care includ sinuzite sau otite. De asemenea, și problemele stomatologice precum cariile dentare pot duce la dureri de cap. Ele mai apar și în urma unor afecțiuni oftalmologice, când musculatura oculară se încordează pentru a focusa privirea.
Tipuri de dureri de cap la copii
Cea mai întâlnită durere de cap în rândul copiilor de vârstă școlară este cea psihogenă. Aceasta apare din cauza suprasolicitării, a stresului sau a lipsei unui regim potrivit copilului. Conform sursei citate mai sus, acest tip de durere de cap a fost înregistrat la 45% dintre cazurile prezentate la consult. Cefaleea de tensiune musculară are și ea legătură cu școala. Acest tip de durere de cap apare din cauza poziției incorecte în bancă, a stresului la care sunt supuși mușchii capului, a încordării permanente sau a expunerii prelungite la dispozitive electronice. Această durere se resimte de către copil ca o presiune, ca și când ar avea o cască pe cap care-l strânge.
Un alt tip de durere de cap apare atunci când există tulburări la nivelul vertebratelor cervicale. Mai simplu spus, copiii pot prezenta dureri de cap atunci când sunt expuși la frig și nu poartă căciulă. Acest tip de cefalee poartă numele de nevralgie occipitală.
Sfaturi pentru părinți
Dr. Ana Miron a oferit și câteva recomandări părinților. Aceștia adesea aleg să le dea copiilor medicamente precum ibuprofen sau paracetamol. Specialistul spune că nu e greșit, însă recomandă ca administrarea să fie monitorizată de un medic. Totodată, important este să încercăm să nu administrăm de fiecare dată medicamente. Chiar consumul lor, pe o perioadă îndelungată, poate duce la apariția unei dureri de cap.
Durerile de cap pot fi tratate și fără medicamente dacă ținem cont de anumite aspecte. Spre exemplu, alimentația. Atunci când avem dureri de cap nu e bine să consumăm alimente reci precum înghețată sau apă rece, alimente cu E-uri și nici nu e bine să facem exces de ciocolată. Bineînțeles, o alimentație sănătoasă presupune să nu consumăm sucuri artificiale sau carbogazoase cu coloranți, lucru valabil și în acest caz.
Pentru a evita apariția durerilor de cap la copii, aceștia pot fi învățați să facă exerciții de meditație, relaxare și respirație. După orele de la școală e bine ca cel mic să aibă două ore libere, în care să se recreeze, iar apoi să continue cu temele sau învățatul. De precizat că cele două ore nu trebuie petrecute în fața televizorului, a tabletei sau a telefonului. Un alt aspect important pentru sănătatea celor mici e să facă mișcare. Plimbările, joaca în aer liber sau chiar practicarea unui sport ajută creierul să se oxigeneze.
În cazul în care durerile de cap persistă, e important ca părinții să-și noteze frecvența, durata și simptomele pe care le prezintă copilul de fiecare dată. Apoi, bineînțeles, e necesară vizita la medic. Cu ajutorul detaliilor oferite de părinți medicul va aborda și va înțelege mai ușor care e problema și cum poate fi rezolvată.
Dicționar
Epileptolog: medic care diagnostichează și tratează epilepsia.