România, sub cod galben și portocaliu de caniculă. Cum ne protejăm
Începând de mâine, 29 iunie, și până vineri, 1 iulie, România se află sub cod galben și portocaliu de caniculă. Temperaturile ridicate ne pot face rău, așa că e important să știm cum să ne protejăm. Pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență se regăsește un întreg ghid referitor la asta, iar principalele sfaturi le regăsiți în acest articol.
Cea mai mare parte a țării se află sub avertizare meteorologică de cod galben de caniculă, conform Administrației Naționale de Meteorologie. Avertizarea e valabilă începând de mâine și până vineri, 1 iulie, timp în care valul de căldură se va intensifica în toate regiunile. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 33 și 37 de grade Celsius, iar în zonele de câmpie și podiș disconfortul termic va fi mai ridicat.
În același interval de timp, în vestul, nord – vestul și local în centrul țării, termometrele vor indica temperaturi și mai ridicate. Un număr de nouă județe din țară se află sub cod portocaliu de caniculă, temperaturile apropiindu-se de valorile maxime extreme ale perioadei. De mâine și până vineri disconfortul termic va fi accentuat, iar termometrele vor înregistra frecvent valori de 37 – 38 grade Celsius.
Cum ne protejăm de caniculă
Pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență găsim toate informațiile de care avem nevoie pentru a trece cu bine peste acest val de căldură. Iată câteva dintre sfaturi:
acoperă ferestrele în care bate soarele dimineața sau după amiaza cu draperii, jaluzele, obloane. Acestea pot reduce căldura în casă cu până la 80%. Deschideți ferestrele noaptea când temperaturile sunt mai scăzute;
rămâi în casă sau limitează expunerea la soare, mai ales între orele 11:00 – 18:00. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul;
răcorește locuința cu ajutorul aparatelor de aer condiționat sau ventilatoare. Reglează aerul condiționat la maxim 5 grade sub temperatura de afară. De asemenea, dușurile frecvente te răcoresc rapid;
bea multă apă, cel puțin 2 litri / zi (nu prea rece). Nu aștepta să-ți fie sete pentru a bea apă;
mănâncă regulat, echilibrat și ușor (legume și fructe). Evită consumul de multă sare, zahăr și grăsimi;
limitează consumul de băuturi alcoolice și cafea / cofeină (conduc la deshidratare rapidă);
poartă haine ușoare, deschise la culoare, care acoperă cât mai mult pielea. Poți folosi și o cremă de protecție solară;
protejează-ți fața și capul purtând o pălărie și ochelari de soare.
Toate sfaturile de care ar trebui să țineți cont înainte de valul de caniculă, în timpul acestuia, dar și după, le regăsiți aici.