Peste 89.000 de elevi au promovat examenul de Bacalaureat. Au fost afișate primele note
Azi, 27 iunie, au fost afișate primele rezultate pe care absolvenții de clasa a XII-a le-au așteptat cu nerăbdare. Peste 89.000 de elevi au promovat examenul de Bacalaureat, acestea fiind, conform ministrului Educației, cele mai bune rezultate din ultimii 10 ani.
Un procent de 73,3% dintre elevi au fost declarați promovați la sesiunea de Bacalaureat din această perioadă. Mai exact, 89.054 elevi din 121.470 înscriși au promovat examenul de Bacalaureat. Rata de succes la examen a crescut cu 5,5% pe ansamblul tuturor promoțiilor, fiind cea mai mare din ultimii 10 ani (înainte de soluționarea contestațiilor). Județele fruntașe ale României sunt, anul acesta, din punct de vedere al promovabilității, Cluj (85,1%), Iași (81,7%), Galați (81,6%) și Brăila (81,3%). Bucureștiul a avut o rată de promovare de 77,4%. Pe de altă parte, cea mai scăzută rată de promovare a fost înregistrată în județele Ilfov (47%), Giurgiu (55%) și Călărași (53%). Toate aceste județe au un număr mic de candidați la examenul de Bacalaureat, circa 1.000 de candidați.
„Trebuie să precizez faptul că aceste rezultate, pe care le apreciez a fi bune, sunt cele mai bune din ultimii 10 ani, se datorează și simplificării materiei de examen din care s-au eliminat acele conținuturi care au fost predate pe parcursul perioadelor în care școlile au fost închise”, a spus, azi, ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu.
Elevii de 10 ai României
În cadrul examenului de Bacalaureat un număr de 162 de elevi au reușit să obțină media 10. „Îi felicit pe cei 162 de candidați care au obținut media 10. București (30), Prahova (15), Galați și Vâlcea (9), Cluj și Iași (8)”, a spus Sorin Cîmpeanu. Sunt județe în care nu s-a înregistrat nici o medie de 10. E vorba despre Alba, Brașov, Argeș, Timiș, Ilfov, Călărași, Giurgiu și Tulcea.
„Aș vrea să precizez faptul că evaluarea digitală s-a derulat foarte bine în județul Călărași, că subiectele au fost concepute foarte corect fiind corelate cu competențele corespondente, și, de asemenea, nivelul de dificultate a fost conceput pentru note până în cinci și șase, pentru note de șapte și opt și subiecte mai dificile pentru note de peste nouă. Deci subiectele au fost corect concepute”, a declarat azi ministrul Educației.
Absolvenții își pot afla notele, înainte de contestații, folosind codul unic de candidat primit la susținerea probelor. Respectivul cod trebuie introdus aici.
Contestațiile pot fi depuse / transmise astăzi, 27 iunie, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun / transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.
Rezultatele finale (după soluționarea contestațiilor) vor fi anunțate în data de 1 iulie.