Meseria este brățară de aur, așa spune un vechi proverb românesc. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piața muncii încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. ŞTIRI PENTRU COPII relatează în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre ce face un muzeograf specializat pe perioada medievală. Aflați mai multe despre o meserie în care trebuie să fii serios.
Iusztin Zoltan este muzeograf în cadrul Muzeului Național al Banatului din Timișoara și e specializat pe perioada medievală. Călătoria lui în lumea istoriei a pornit, practic, de acasă, din copilărie. „Mi-a plăcut istoria încă de când eram mic și cumva am moștenit și eu această pasiune de la tata, de la bunicu. Bunicului meu îi plăcea foarte mult să citească istoria și cumva eu am moștenit toată această pasiune și am dezvoltat-o oarecum. Astăzi studiez perioada medievală, adică perioada în care existau mult prințese, cavaleri, regi, și perioada din istorie din care avem castele foarte frumoase”, ne spune Iusztin Zoltan.
Înainte de a intra în detalii referitoare la meseria pe care o practică, muzeograful ne-a purtat puțin prin acea lume a prințeselor și a cavalerilor. Practic, am aflat, în mare, cum erau oamenii atunci și care era viața lor. Toate detaliile le puteți afla urmărind materialul video.
Iusztin Zoltan ne-a povestit apoi ce înseamnă să fii muzeograf. „Muzeografii se ocupă de obiectele vechi. Le inventariază, au grijă să nu se strice. Au grijă de comorile acestea care au mai rămas din perioada veche. Apoi muzeografii se mai ocupă și de expoziții. Expun dintre obiectele acestea frumoase din alte vremuri. Și mai și publică pentru ca toată lumea să aibă acces la ele. Comorile acestea sunt pentru toată lumea, nu doar pentru muzeografi. Ele sunt pentru copii, adulți, bătrâni, pentru toată lumea”, ne explică muzeograful Iusztin Zoltan.
Tot el ne-a spus și ce face el ca muzeograf specializat pe Evul Mediu. „Studiez, citesc documente vechi, citesc literatură, scriu despre perioade, scriu despre ce găsim prin documente. Sunt foarte multe informații și ce e mai dificil e că aceste documente sunt scrise în limba latină, limba care era la modă pe atunci. Cum e azi limba engleză. Eu pe perioada această medievală asta studiez foarte mult: documente. Trebuie să citesc foarte mult, asta e adevărat. Un muzeograf trebuie tot timpul să-și înnoiască cunoștințele, pentru că apar noi informații, apar multe scrieri noi care aduc tot felul de contribuții. Și atunci e mult de citit, dar asta nu trebuie să ne sperie. Pentru că cititul e, cum spuneau și cei din perioada medievală, un lucru nobil”, spune muzeograful specializat pe perioada medievală.
Sub Timișoara, în zona centrală, se spune că ar mai exista un oraș. Și că acest oraș are legătură cu Suleyman Magnificul, cel pe care mulți îl cunosc din serialul de la televizor. Muzeograful ne-a povestit despre această legătură și am aflat că într-adevăr la Timișoara mai există și azi semne care fac referire la vechiul oraș. Pentru a afla mai multe vă invităm să urmăriți interviul video.
Muzeograful ne spune că e important să mergem la muzeu fiindcă în acest fel putem să înțelegem evoluția și cum funcționează lumea de azi. „E foarte important ca mai ales copiii să vină la muzeu. Învață foarte multe lucruri noi și cunosc mai bine faptul că lumea noastră nu începe doar cu noi, ci e o lume mai veche. Și atunci aflăm mai multe despre ce s-a întâmplat în trecut. Trecutul e foarte important și trebuie tot timpul să ne uităm la el pentru a învăța cum să ne raportăm la viața din ziua de astăzi. Și, sigur că e foarte interesant să vezi o pipă, să vezi o sabie care nu e din ziua de astăzi și e mult mai demult. Pe de altă parte, sigur că muzeul nu este doar o colecție searbădă de artefacte și obiecte vechi. Când vin copiii practic se animă tot muzeul și prinde viață”, ne povestește Iusztin Zoltan.
Iusztin Zoltan ne spune că pentru a deveni muzeograf e nevoie să înveți. „Trebuie să mergi la școală, să înveți mai multe limbi străine, trebuie să parcurgi facultatea, să faci masteratul. Trebuie să lucrăm puțin. Muzeografii studiază în principal Facultatea de Istorie. Dar acum sunt în muzeu și conservatori. Ei studiază Biologia, de exemplu. Există și pedagogia muzeală care se ocupă de copii, îi aduc la muzeu, și ei studiază Pedagogia. Există și oameni care lucrează cu banii, contabili. Ei studiază Matematica. Există și oameni care studiază Dreptul, juriști. Sunt și meșteri, care repară, construiesc. La Muzeul Banatului mai există și Muzeul de Științe Naturale. Acolo există muzeografi care studiază Biologia, Botanica. Mai avem și colegi care vin de la Geografie. Ei nu sunt istorici, dar ne ajută cunoscând anumite aparate”, ne explică muzeograful specializat pe perioada medievală. Tot el ne-a explicat și ce trebuie să faci pentru a deveni specialist. Toate detaliile se regăsesc în interviul video pe care-l puteți accesa de mai sus.
Cele mai importante calități de care are nevoie un muzeograf sunt seriozitatea și perseverența. Meseria nu e una ușoară, însă niciodată nu trebuie să renunți. „Trebuie să fii serios, să-ți duci munca până la capăt, să fii perseverent. Odată ce te-ai hotărât să publici un lucru atunci trebuie să-l duci până la capăt. Dacă te-ai hotărât să faci o expoziție trebuie să duci lucrurile până la capăt. Munca nu e așa de simplă. Trebuie să ne documentăm, să vedem cum expunem lucrurile, să știm obiectele. E vorba de seriozitate, perseverență”, spune Iusztin Zoltan.
Muzeograful ne-a spus și care sunt lucrurile plăcute și neplăcute de care are parte în practicarea acestei meserii. „Cel mai neplăcut lucru e că nu găsim toate izvoarele istorice. Asta e cel mai frustrant. Ca un istoric să nu știe ce s-a întâmplat cu cavalerul acela, cu prințesa. Pentru că nu ai documente și atunci nu ai cum să știi. Și e frustrant că trebuie să recunoști că nu ști. Și atunci ăsta e cel mai urât lucru care se întâmplă. Și, sigur, cel mai frumos lucru e când găsești lucruri noi”, spune Iusztin Zoltan.
Muzeograful îi sfătuiește pe copiii care vor să urmeze acest drum să învețe și să se uite la documentare istorice. „Să studieze, să urmărească documentarele de istorie de la televizor. Că sunt documentare făcute de istorici. Nu-s telenovele, nu-s filme. Practic acolo vedem ce înseamnă munca unui istoric, unui arheolog, unui conservator. Acolo vedem totul. Și sigur să citească istorie”, îi sfătuiește muzeograful pe copii.
O meserie în care ai nevoie de răbdare. Ce face un artist liric ne spune Bianca Mihăescu