Toată planeta se confruntă cu temperaturi extrem de ridicate. Vă explicăm de ce și care sunt consecințele
Toată planeta se confruntă cu temperaturi extrem de ridicate. Specialiștii susțin că ele sunt mult mai mari decât ar trebui să fie în această perioadă a anului.
Temperaturile de pe glob din această perioadă sunt mult mai ridicate decât ar trebui să fie. Mulți oameni fac față cu greu la această situație. Guvernele țărilor depun eforturi pentru a-i ajuta.
Serviciul Național al Vremii din Statele Unite a anunțat că peste 100 de milioane de americani sunt afectați de temperaturile periculoase. Organizația îi încurajează pe aceștia să rămână înăuntru cât mai mult.
Valul de căldură a început acum două săptămâni în vestul și sud-vestul țării. Zone precum Arizona, Nevada sau Colorado au înregistrat temperaturi de peste 38 ºC. Conform The New York Times, în 27 de zone au fost cele mai ridicate temperaturi din istorie.
Acest val de căldură a început să se miște mai apoi către est. A venit rândul centrului și coastei atlantice a Statelor Unite să se confrunte cu temperaturile extreme. Statele din sud au fost, de asemenea, foarte afectate.
Spania și Franța au înregistrat cele mai mari temperaturi din istorie
Problema căldurii există și la noi, în Europa. Aici a mai avut loc un val de căldură în luna mai. Țări precum Spania și Franța au înregistrat cele mai mari temperaturi din istorie. În sudul Franței, media de temperatură a fost cu 17 ºC mai ridicată decât în mod obișnuit.
Se pare că acum ne confruntăm cu un al doilea val. Cele mai afectate țări sunt Spania, Franța și Portugalia. În ultimele zile, unele regiuni din Spania au înregistrat 43 ºC.
Nu au mai fost înregistrate temperaturi atât de mari la mijlocul lunii iunie de peste 20 de ani. Oficiul de vreme al țării iberice a anunțat că vara pare că începe cu o lună mai devreme în prezent față de acum 50 de ani.
Unele regiuni nu au probleme doar cu temperaturile ridicate, ci și cu lipsa ploii. În multe zone din Franța a fost impusă o limitare a consumului de apă. În Portugalia, 97% din țară este considerată ca fiind în secetă extremă.
India s-a confruntat cu șase valuri de căldură
India și Pakistan au parte de valuri de căldură încă din luna martie. New Delhi, capitala Indiei, a trecut prin șase valuri. Cea mai ridicată temperatură a fost de 49 ºC.
Chiar dacă o parte mare din India s-a răcit acum, nordul țării și Pakistan se confruntă în continuare cu căldura. Luni, 13 iunie, temperatura din New Delhi a ajuns până la 43,7 ºC. Cea mai joasă temperatură a fost de 31,6 ºC.
Temperaturile din Pakistan au fost similare. Totuși, situația a fost înrăutățită de numărul mare de pene de curent. De asemenea, Pakistan suferă și din cauza lipsei de combustibil. Ea se datorează războiului dintre Rusia și Ucraina care afectează toată planeta în acest sens.
Din cauza lipsei de combustibil, multe centrale electrice nu au putut funcționa nici măcar 12 ore pe zi. Asta înseamnă că mulți oameni nu au avut posibilitatea de a folosi ventilatoare electrice sau sisteme de răcire.
Totuși, există speranță la orizont. Meteorologii sunt de părere că vor urma ploi care vor răci țara. Ploaia este așteptată mai ales de fermierii care se confruntă acum cu vremea uscată.
Care este cauza acestor temperaturi extreme
Schimbările climatice sunt unul dintre cele mai dezbătute subiecte ale comunității științifice din ultimii 20 de ani. Deși există multe voci care neagă existența lor, există o mulțime de dovezi științifice care ne arată că planeta noastră trece prin schimbări drastice ce pot cauza probleme grave.
În primul rând, nivelul apei oceanelor crește constant. După cum ați văzut și mai sus, temperaturile sunt tot mai extreme pe tot globul. De asemenea, și calitatea aerului dar și vremea complet neobișnuită ne arată clar că întreg climatul Pământului se schimbă.
În prezent, doctorii ne atrag atenția despre efectele acestor schimbări asupra corpului nostru. Noi ne confruntăm acum cu un aer mult mai cald și mai poluat. Conform unui articol din anul 2009, Organizația Mondială a Sănătății a ajuns la concluzia că schimbările climatice sunt responsabile de aproximativ 150.000 de decese în fiecare an. Vestea proastă este că OMS se așteaptă ca acest număr să se dubleze până în anul 2033.
Majoritatea experților sunt de acord că principala cauză a schimbărilor climatice sunt gazele de seră. Acestea mențin căldura în atmosferă, căldură ce în mod normal ar fi fost eliminată în spațiu.
Chiar dacă tot globul se concentrează pe eliminarea emisiilor de astfel de gaze, temperaturile tot continuă să crească. Doar în martie 2012, peste 15.000 de recorduri de temperaturi au fost bătute într-o singură zi, doar în Statele Unite.