Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Republica Altai, urmașii lui Genghis Khan
Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Republica Altai, urmașii lui Genghis Khan. Aceasta este una dintre republicile Rusiei și se află în sudul țării.
Astăzi vorbim despre o altă republică din cadrul Rusiei, și anume despre Republica Altai. Ea se află în sudul Siberiei, la granița cu Kazakhstan și cu Mongolia. Având în vedere că are doar 200.000 de locuitori, Republica Altai este cea mai puțin populată republică a Rusiei. Capitala sa este Gorno-Altaisk, care este și cel mai mare oraș.
Micuța republică rusă se află în munții Altai, acolo unde taigaua siberiană se întâlnește cu stepele din Kazakhstan și semi-deșertul din Mongolia. Doar 25% din suprafața țării este acoperită de păduri. Cel mai înalt punct se află pe Muntele Belukha la o altitudine de 4.506 metri.
Climatul țării este temperat continental. Verile sunt scurte și blânde iar iernile sunt lungi și înghețate. Țara se bucură de o mulțime de izvoare fierbinți care atrag turiștii. Acestea sunt căutate pentru efectele lor terapeutice. De asemenea, în Republica Altai există și ghețari din apă dulce.
A fost ocupată de o mulțime de imperii
Imperiul Xiongnu a fost primul care a guvernat teritoriul modern al republicii între anii 209 î.Hr. – 93 d.Hr. Mai apoi, regiunea a făcut parte din primul kaganat turcic și din Imperiul Uyghur. În această perioadă, populația a devenit turcică din punct de vedere cultural și lingvistic.
Mai târziu, controlul regiunii a fost preluat de Imperiul Mongol (1206 – 1368), Hoarda de Aur (1240 – 1502) și de Imperiul Qing (1757 – 1864). În perioada Imperiui Qing zona a fost semi-autonomă. Tot atunci a avut loc și primul contact cu Rusia.
Generalul siberian Fedor Ivanovic Soimonov a început o expediție către Altai în anul 1760 pentru a construi forturi. Acestea aveau să fie distruse ulterior de Imperiul Qing. Totuși, în anii 1820 Qing avea să renunțe la zonă, ea ajungând într-un final în posesia Rusiei.
A fost oficial urmașul Imperiului Mongol timp de doi ani
Toată regiunea a fost anexată Imperiului Rus între anii 1864 – 1867 în urma Tratatului de la Tarbagatai. În timpul Războiului Civil din Rusia s-a format Confederația Republicii Altai în anul 1918. Pe atunci, locuitorii s-au declarat ca fiind urmașii lui Genghis Khan și a Imperiului Mongol. Timp de doi ani aveau să se bucure de o oarecare independență. În anul 1920 însă, țara a fost anexată înapoi de către ruși.
O a doua Republică Altai s-a format în anul 1921 și a rezistat până în anul 1922 atunci când a fost preluată de către bolșevici. De atunci și până în prezent, republica a trecut prin mai multe schimbări de nume, cel actual fiind stabilit în anul 1992.
Etnicii ruși compun peste 56% din populația țării. Cea mai mare minoritate este formată din oamenii Altai, aceștia constituind 34,5% din populație. Pe lângă aceștia mai există kazaci și germani.
A fost descoperită o mumie care a stat înghețată 2.500 de ani
Când vine vorba despre religie, 27,6% aparțin de biserica ortodoxă, ea fiind cea mai populară. Pe lângă ortodocși există o mulțime de oameni care au religii bazate pe natură sau sunt musulmani sau hinduși. 14% din populație este atee.
Indigenii altai consideră pământurile ca fiind sacre. De-a lungul timpului, oamenii au transmis către generațiile viitoare cunoștințele prin intermediul cântăreților guturali. În timpul perioadei sovietice, cultura a fost aproape distrusă. Totuși, în prezent, oamenii redevin interesați de tradiții.
O mare regiune naturală din Altai numită Platoul Ukok face parte din Patrimoniul UNESCO. Aici există o mulțime de monumente fascinante. Arheologii consideră că acestea serveau drept morminte. Totuși, în cultura locală, ele au puteri magnetice care direcționează energia cosmică în Pământ. Aici a fost găsită și o mumie care a stat înghețată timp de 2.500 de ani.
Mumia se află acum în Muzeul Național al Republicii Altai din Gorno-Altaisk. Tot în capitală există și biblioteca națională, teatrul național și casa de cultură. Sportul național din Altai este bandy, o variațiune a hocheiului.
Curiozități despre Republica Altai
Aici pot fi întâlnite aproape toate formele de relief.
Este una dintre cele mai curate din punct de vedere ecologic regiuni din lume.