„Iute ca suveica”, ateliere de țesut pentru tineri. Au început înscrierile
La Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici au început înscrierile pentru un nou program educativ numit „Iute ca suveica”. Acesta se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, dar și celor cu vârste cuprinse între șapte – 13 ani, și presupune organizarea unor ateliere de țesut.
Programul pentru tinerii de 14 – 18 ani include trei astfel de ateliere. Ele vor avea loc sâmbăta, în zilele de 16 iulie, 6 august și 20 august, în intervalul orar 10:00 – 14:00. Atelierele pentru categoria de vârstă șapte – 13 ani au loc în zilele de duminică. Acestea se vor organiza în 10 iulie, 24 iulie, 14 august și 28 august, între orele 10:00 – 14:00.
„Obiectele de artă textilă tradițională din colecția doctorului Nicolae Minovici fac parte atât din patrimoniul material, cât și din cel imaterial, prin cunoașterea cuprinsă în gestul tehnologic. Prin aceste ateliere dorim să aducem publicul de toate vârstele mai aproape de înțelegerea artei tradiționale. Printr-un contact direct cu tehnologiile și tehnicile creatoare, sporind totodată vizibilitatea patrimoniului textil al Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici”, transmit reprezentanții instituției.
Înscrierile se fac prin email la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro, precizând numărul de telefon, numele și vârsta participantului. Locurile sunt limitate, iar tariful este de 20 lei / participant / atelier. Atelierele vor fi susținute de Silvia Zamfir, coordonator secție Antropologie Urbană Muzeul Municipiului București și Alexandra Rusu, muzeograf al Muzeului Municipiului București.
Despre Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici
Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici a fost ridicat la marginea Bucureștiului în 1905 pentru a deveni o veritabilă vilă de odihnă a proprietarului. Acesta a fost un important exponent al medicinei românești de la începutul secolului al XX-lea. Clădirea plasată pe Şoseaua Bucureşti – Ploieşti pe colţ cu strada Doctor Nicolae Minovici, numărul 1, este considerată drept unul dintre monumentele arhitecturale remarcabile pentru stilul neoromânesc. Proprietarul însuși a căutat surse de inspirație în arhitectura de factură populară. Demersul său de a aduna obiecte de artă națională a concis cu acela de a culege experiențe vizuale care s-au materializat în proiectul vilei devenită astăzi Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici.
Viziunea medicului s-a clădit pe o perioadă de patru decenii în care a strâns obiecte de artă națională, de la ceramică și textile tradiționale la pictură contemporană. În patrimoniul muzeului predomină obiectele textile (cămăși, ii, fote, vâlnice, ștergare, scoarțe) și cele de ceramică, însă muzeul deține colecții reprezentative de icoane, ouă încondeiate și obiecte de lemn specifice gospodăriei țărănești.