Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice, unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
În județul Sălaj, mai exact pe teritoriul comunei Bălan, la 10 km de orașul Jibou, se regăsește un loc deosebit și interesant. Este vorba despre rezervația naturală protejată, de tip geologic și peisagistic, Grădina Zmeilor. Aceasta se întinde pe o suprafață de trei hectare și e unică în lume. Iar stâncile, prin aspectul și complexitatea lor, oferă un adevărat spectacol vizual. Conform turismzalau.ro, formațiunile au luat naștere prin desprinderea unor blocuri sau compartimente de gresii din masivul care constituie dealul Închieturi (376 m).
Grădina Zmeilor este spectaculoasă tocmai datorită formațiunilor pietroase care formează o îngrămădire haotică și ciudată. Ba mai mult, stâncile care formează acest ansamblu au și nume: Fata Cătănii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Soldații, Căpitanul, Eva, Degețelul, Dorobanțul, Sfinxul. Fiecare stâncă are formă o formă bizară și toate au fost formate prin acțiunea aerului (îngheț – dezgheț, vânt sau temperatură), prin acțiunea apei (spălare, șiroire) și a proceselor gravitaționale (surpări, prăbușiri).
Legenda Grădinii Zmeielor
De locurile de poveste se leagă, în general, și legende. Grădina Zmeielor nu face excepție. Una din legendele acestui spune că a fost cândva o fată care s-a îndrăgostit de un soldat. Totul ar fi fost frumos, însă mama ei vitregă s-a opus acestei relații. Ba mai mult, fata a fost blestemată de mama ei vitregă și s-a transformat în stană de piatră. Din păcate formațiunea stâncoasă care a inspirat legenda nu mai există azi, ea fiind distrusă de inundațiile din anul 1973.
Pentru a vedea cât aveți de parcurs pentru a ajunge la Grădina Zmeielor, tot ce trebuie să faceți e să intrați aici și să stabiliți punctul de plecare.