S-au afișat primele rezultate la Evaluarea Națională. Cum s-au descurcat elevii
Azi, 23 iunie, s-au afișat primele rezultate la Evaluarea Națională. Elevii și-au văzut deja notele, folosit codul unic primit la prima probă susținută, iar ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a făcut precizări cu privire la rezultatele candidaților.
Înainte de a discuta despre Evaluarea Națională, ministrul Educației a ținut să-l felicite pe David Popovici, elevul de 17 ani care a devenit dublu campion mondial. Despre acest subiect puteți citi aici. Apoi, felicitările au continuat. „Doresc să îi felicit pe toți acei elevi care au rezultate bune la Evaluarea Națională”, a spus Sorin Cîmpeanu. Ministrul Educației se declară mulțumit de organizarea acestei ediții a acestui examen. „La modul general, Evaluarea Națională a fost organizată anul acesta mai bine decât anul trecut. Și nu mă refer la alți ani. Mă refer la un an în care tot eu am fost ministrul care a organizat Evaluarea Națională”, precizează ministrul.
La sesiunea din acest an au fost 155.561 de candidați înscriși, iar prezența înregistrată a fost de 144.494 elevi. Procentual, s-a înregistrat o prezență de 95,5%. „Cel mai important lucru este următorul: numărul mediilor peste 5 este la un maxim absolut în raport cu ultimii 10 ani. Este vorba de un procent de 82,3%. Mai exact, este vorba de 122.166 de elevi care au luat medii peste 5 anul acesta, înainte de contestații”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
Detalii privind notele
Pe probe, la Limba română s-au înregistrat note peste 5 într-o proporție de 85,9%, 127.920 de elevi, față de 84% anul trecut. La Matematică s-au înregistrat note peste 5 într-o proporție de 77,5%, adică 115.126 elevi au obținut note peste 5. „Dacă ne referim la județe, avem absolut toate județele României cu medie peste 5, într-o proporție de peste 70%. Cea mai mică pondere a notelor peste 5 a avut-o județul Teleorman, 71,8%. Cea mai mare a avut-o Clujul, 92,7%”, mai spune ministrul.
Evaluarea Națională din acest an a arătat că, în continuare, principala problemă rămâne slaba calitate a educației în mediul rural. „Am avut 60% elevi din mediul urban și 40% din mediul rural. Din păcate se confirmă slaba calitate a educației în mediul rural. Rămâne principala problemă. În mediul rural am avut medii sub 5 de trei ori mai multe decât în mediul urban”, explică Sorin Cîmpeanu.
Unul dintre cele mai simple exerciții, la Matematică, le-a dat elevilor bătăi de cap, iar acesta e un lucru trist. „15% dintre elevi nu au răspuns corect la itemul 1 de la subiectul I, rezultatul calculului 10 + 10 : 10. Este o concluzie tristă. 10 + 10 : 10 a creat probleme pentru 15% dintre elevi. Acest subiect a fost gândit ca având cel mai scăzut nivel de dificultate. Și totuși el a pus probleme pentru 15% dintre elevi”, spune, dezamăgit, ministrul Educației.
Elevii de 10 ai României
Pe de altă parte, în întreaga țară s-au înregistrat sute de note de 10. Un număr de peste 200 de elevi au reușit chiar să obțină media 10 la Evaluarea Națională. „Dacă ne raportăm la numărul mediilor de 10, avem 221 de medii de 10. La proba de Limba română avem 810 note de 10, iar la Matematică avem 2.966 note de 10. Capitala este în topul mediilor de 10. Este vorba de 37 de medii de 10 în Capitală, în Cluj avem 17 medii de 10, în Argeș avem 17 medii de 10, în Timiș avem 11 medii de 10, în Iași avem 16 medii de 10. Sunt județe, multe, în care nu e nici o medie de 10”, a explicat ministrul Educației.
Rezultatele Evaluării Naționale pot fi văzute aici.