Educația sexuală va fi introdusă în școli. Decizia a fost anunțată de Parlament
Educația sexuală va fi introdusă în școli. Decizia a fost luată marți, 21 iunie, în cadrul unei ședințe a Camerei Deputaților. Noua materie se va face începând cu clasa a VIII-a.
Educația sexuală va fi introdusă în școli. Decizia a fost luată marți, 21 iunie, în cadrul unei ședințe a Camerei Deputaților. În lege, noua materie școlară nu apare ca „educație sexuală”, ci ca „educație pentru viață” sau „educație sanitară”. Ea
se va face începând din clasa a VIII-a, numai cu acordul părinților.
Programele ce vor fi predate în școli au rolul de a preveni răspândirea bolilor cu transmitere sexuală și a cazurilor de minore ce rămân însărcinate. Ambele sunt probleme mari pentru țara noastră. Totuși, unii parlamentari s-au arătat nemulțumiți cu privire la noile denumiri ale materiei.
„Trebuie să vorbim acum despre educaţia sexuală, nu sanitară. Trebuie să vorbim despre sex într-o ţară în care suntem numărul unu la mame minore. Suntem în topul ţărilor din UE unde violenţa domestică există în familii. Trebuie să discutăm despre consimţământ, pentru că elevii noştri nu cunosc ideea de consimţământ.
Aşadar, nu înţeleg de ce să vorbim de educaţie sanitară într-o ţară în care suntem în spatele UE pentru că nu suntem la curent cu ce se întâmplă cu elevii noştri, care învaţă despre sex la internet, la filmele porno, când noi ar trebui să avem oameni specializaţi în şcoli care ar trebui să vorbească despre educaţie sexuală”, a declarat conform Agerpres deputata Simina Tulbure.
Dezbateri în urma deciziei
În urma deciziei au avut loc o serie de dezbateri în Parlament și în comisiile de specialitate. S-a concluzionat că „problema mamelor minore nu ține de absența educației sexuale, ci de absența educației în general. Pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității la minore sunt necesare politici economice și sociale naționale de educație”.
Legea adoptatămarți va fi trimisă acum din nou la promulgare către președintele Klaus Iohannis. De această dată, acesta nu mai are puterea de a o întoarce înapoi în Parlament.
Dicționar:
promulgare – act prin care șeful statului decide implementarea unei măsuri