Ilinca Vereș are 13 ani, a terminat clasa a VI-a, și de curând a obținut medalia de aur la Campionatul Național de Copii – U13 – floretă, feminin, individual, organizat de Federația Română de Scrimă. Practic, Ilinca este campioană națională la scrimă, la categoria ei de vârstă. ȘTIRI PENTRU COPII a luat legătura atât cu ea, cât și cu mama ei, și am aflat mai multe despre ce înseamnă să faci sport de performanță.
Ilinca și-a arătat potențialul încă de când s-a apucat de scrimă. „Ilinca de la început a arătat că are un talent și a și ajutat-o în dezvoltarea ei. Foarte important a fost sportul acesta pentru dezvoltarea ei psihică și emoțională. A arătat de la început că își dorește și că vrea, că îi place foarte mult. Și atunci asta a trecut prioritar față de cheltuielile care au urmat. Ea a participat la primul ei concurs după cinci luni de scrimă și a luat locul III”, ne povestește mama Ilincăi, Silviana.
Ultima competiție la care a luat parte este Campionatul Național de Copii – U13, competiție pe care a și câștigat-o de altfel. „Campionatul e cel mai important dintre toate competițiile pe care le au. Campionatul Național e ultimul pe care ea l-a câștigat. A câștigat locul I. Face de șase ani scrimă. De când a început scrima e tot pe podium. A avut un singur an în care a ratat podiumul pentru că a avut o accidentare. Și-a scrântit glezna cu câteva zile înainte de campionatul național și a avut un loc 9. Dar la majoritatea concursurilor a obținut locul I, II sau III”, ne mai spune Silviana.
Pentru un sportiv cum e Ilinca, cele mai importante lucruri sunt antrenamentele și școala. Ilinca se numără printre acei copii care reușesc să le împace cu succes pe ambele, având rezultate foarte bune și la școală, nu doar la scrimă. Însă nu e tocmai ușor. Am aflat de la ea că timp liber nu prea are, iar mama ei ne-a povestit că temele și le face fie dimineața înainte de școală, fie seara, înainte de culcare. „Ea de obicei își face temele fie dimineața înainte de începerea orelor, ajunge la școală la 7:30 și până la 8:00 își mai face niște teme, sau seara când ajunge acasă după antrenamente. De obicei ajunge la 20:30, între 20:30 și 21:00 mănâncă, se spală, și de la 21:00 până la 22:00 – 22:00 și un pic, cât mai rezistă, își mai face niște teme”, explică mama sportivei.
Având un program atât de încărcat, Ilinca nu prea are timp liber. De multe ori timpul ei liber e în mașină în drum spre antrenamente și de la antrenamente. Totuși, atunci când are câteva momente libere, Ilinca fie se uită la TV sau pe telefon, fie citește. „Nu prea am timp liber, dar de obicei mă uit pe telefon, la televizor, mai citesc benzi desenate. Am între școală și antrenament vreo 30 de minute în care pot să fac ce vreau, iar apoi, după antrenament, seara, înainte să mă culc”, ne spune Ilinca Vereș, campioană națională la scrimă. Dar e foarte fericită cu programul ei care chiar este încărcat. Ilinca face cu bucurie sport și se bucură de cele învățate la școală și, mărturisește, nu simte că nu ar avea timp suficient pentru altceva. Practic, face exact ceea ce îi place cel mai mult. Scrima e o bucurie!
Antrenamentele sunt baza atunci când faci sport de performanță, iar Ilinca se pregătește intens înainte de fiecare competiție. „De obicei avem trei antrenamente pe săptămână, dar în apropierea concursurilor merg zilnic și mă antrenez cam o oră și jumătate. Antrenamentele depind și de zi. În unele zile am antrenamente individuale înainte de antrenamentul de grup. Adică doar eu cu antrenorul, o jumătate de oră. După aceea facem încălzirea în grup și apoi încep asalturile”, ne-a mai povestit Ilinca. La asalturi, copiii simulează practic o competiție și se duelează între ei.
La scrimă există trei arme: floretă, spadă și sabie. Ilinca a ales dintre cele trei floreta, însă nu a făcut-o întâmplător. Ceva, sau mai precis cineva, i-a trezit acest interes pentru floretă. Este vorba despre prima campioană olimpică din istoria sportului românesc la floretă feminin individual, Laura Badea. Aceasta a obținut titlul de campioană olimpică la Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996. „Mi s-a părut că floreta era cea mai interesantă și atunci am auzit și de Laura Badea. Mi s-a părut foarte interesantă și am vrut să fiu ca ea, să ajung ca ea. Am avut-o drept model și încă o am”, spune Ilinca.
Silviana, mama fetei, ne-a povestit că Ilinca a avut ocazia să o cunoască pe Laura Badea. „S-au întâlnit de câteva ori. Laura Badea a și încurajat-o și o încurajează în continuare. Este o prietenă apropiată clubului și o susține pe Ilinca. S-au cunoscut, s-au văzut de aproape, și Ilinca e topită după ea. În sala în care se antrenează Ilinca, cei de la federație au pus un afiș mare cu Laura Badea și, crescând în sală cu afișul ei, Ilinca se tot duce la ea și spune: „O să ajung eu la Olimpiadă cum a ajuns Laura Badea”. Laura e modelul ei”, ne mai spune Silviana, mama Ilincăi.
Un alt reper pentru Ilinca a fost fratele ei. Acesta e mai mare cu doi ani decât ea, face și el scrimă, și a obținut medalia de bronz la Campionatul Național pe echipe. „Ea a fost precoce și are multe reușite pentru că a vrut mereu să fie cât mai aproape de fratele ei”, ne mai spune mama celor doi sportivi de performanță.
Să faci sport de performanță nu e ușor, iar aici ne referim și la partea financiară. „E foarte scump sportul. Și n-ai nici un fel de susținere din partea niciunei organizații. Noi facem antrenamente în cadrul unui club privat. Antrenamentele, echipamentele le cumpărăm noi. Fiind copii, cresc și în fiecare an trebuie alt echipament. Un echipament complet, adică floretă, costum, apărători, tot ce presupune, ajunge la 800 – 1.000 euro. Dar din ce știu cluburile din țară au o susținere mai mare din partea primăriilor, consiliilor județene, sunt mai bine susținuți sportivii din punctul acesta de vedere”, ne explică Silviana.
Trecând peste faptul că poate fi destul de costisitor pentru părinți, scrima oferă beneficii copiilor, iar Silviana a observat numeroase schimbări la Ilinca. „Mă bucur mult pentru ea. Ilinca s-a schimbat foarte mult de când a început scrima. Pentru că ea era foarte temătoare, timidă, foarte introvertită. Iar scrima a schimbat-o total. E curajoasă, ia decizii singură, îi merge foarte bine și la școală. Datorită acestui sport a dezvoltat o competitivitate și e foarte ambițioasă. Are peste tot rezultate și a văzut că atunci când are rezultate e acolo sus pe podium și e apreciată. De asta spun că sportul a dezvoltat-o și a crescut foarte frumos. O susțin foarte mult și profesorii de la școală, o susține și antrenorul”, spune Silviana.
Între Ilinca și antrenorul ei e o relație închegată, iar sportiva are încredere în el. Ne-am convins de asta la final, atunci când am rugat-o pe Ilinca să le ofere copiilor care fac scrimă, sau care vor să se apuce de scrimă, un sfat. „Să asculte de antrenori. Pentru că așa o să câștige cel mai mult”, ne-a spus ea.