Locuri de poveste din România. Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice, unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Țara noastră are de toate. Are ape, dealuri, munți, dar are și clădiri interesante. Astăzi vorbim despre una dintre ele și anume despre Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării din Tulcea. Acesta, alături de alte două muzee, moscheea musulmană și alte clădiri de patrimoniu, formează centrul cultural al orașului. Și mai interesant este faptul că instituția e una complexă, fiind atât muzeu, cât și acvariu public.
„Centrul cuprinde o expoziție permanentă, ce prezintă în principal elemente caracteristice patrimoniului natural existent în Rezervația Biosferei Delta Dunării, un acvariu public și diverse expoziții temporare”, se arată pe site-ul Institutului de Cercetări Eco – Muzeale Gavrilă Simion Tulcea. Expoziția permanentă cuprinde 46 de specii de plante, trei specii de reptile, 44 de specii de păsări și 12 specii de mamifere prezentate în diverse ipostaze și relații ecologice. În cadrul instituției pot fi văzute și păsări declarate monumente ale naturii, specii de animale rare protejate la nivel național și european, specii dispărute din spațiul deltaic și dobrogean, specii noi pătrunse în fauna deltei. De asemenea, vizitatorii au ocazia de a descoperi aspecte din viața speciilor de animale și păsări, iar asta prin intermediul filmelor dispuse de-a lungul traseului de vizitare.
Detalii privind acvariul
Pentru copii probabil acvariul este atracția principală. Acesta e dotat cu instalații moderne și are o capacitate de stocare a apei de 150 tone. Atât cei mici, cât și cei mari au ocazia să vadă o colecție impresionantă formată din 24 specii de pești indigeni întâlniți în Delta Dunării și Marea Neagră. În plus, din colecție fac parte 23 specii de pești de recif, opt specii de nevertebrate marine și șase specii de corali aduse din Indonezia.
„Acvariile cu specii de pești și nevertebrate întâlnite în recifele de corali constituie o noutate pentru Tulcea. Și chiar pentru acvariile din România, amenajate într-un spațiu public. Printr-un sistem de două acvarii cilindrice, dispuse concentric, aveți posibilitatea de a experimenta, aflându-vă pentru câteva minute în mijlocul unui recif, înconjurați de pești și corali, cu forme și culori impresionante, ce vă vor încânta privirile. Aceleași senzații le puteți trăi și parcurgând tunelul aferent celui mai mare bazin din acvariu, însoțiți de sturioni, considerați a fi printre cei mai primitivi pești ce mai trăiesc azi pe glob, și anghile, cunoscute datorită particularității reproducerii lor biologice”, se mai arată pe site-ul instituției.
Alte facilități pentru vizitatori
Pe lângă muzeu și acvariu, vizitatorii au parte și de alte facilități. Printre ele se numără un loc de joacă pentru copii, computere conectate la internet și programe interactive, wireless. Pentru persoanele cu dizabilități au fost special amenajate rampa de acces, liftul interior și un grup sanitar adecvat. La ieșire, vizitatorii au și posibilitatea de a achiziționa diverse suveniruri.
Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării din Tulcea poate fi vizitat de marți până duminică în intervalul orar 9:00 – 18:00. Ultima intrare se poate face la ora 17:00. În ceea ce privește tarifele, un bilet pentru copii, elevi sau studenți este de 5 lei. Pentru pensionari intrarea este 10 lei, iar pentru adulți biletul costă 20 lei.