Zilele Europene ale Arheologiei, sărbătorite la Constanța. Cu ce activități sunt așteptați copiii și tinerii
În perioada 17 – 19 iunie copiii și tinerii din județul Constanța sunt așteptați, cu o serie de evenimente educative și distractive, la Zilele Europene ale Arheologiei. Activitățile sunt organizate de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local ale comunei Siliștea.
Distracția începe vineri, 17 iunie, la sediul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Piața Ovidiu nr.12 Constanța. Acolo arheologul Radu Petcu va prezenta cum arată o casă romană. După aceea, copiii vor porni într-o misiune de descoperire a Zeiței Fortuna, transformată în mascotă. De multe ori noi vă prezentăm fel și fel de expoziții. Ei bine, acum aveți ocazia să aflați care sunt secretele din spatele organizării unei expoziții. La etajul II al muzeului arheologii care au descoperit obiectele expuse le vor dezvălui copiilor lucruri inedite. Toate evenimentele despre care am vorbit până acum au loc în intervalul orar 10:00 – 14:00.
Ateliere de creație și multe surprize
În zilele de 18 și 19 iunie distracția se mută în Parcul Tineretului din satul Țepeș Vodă, comuna Siliștea. Acolo vor avea loc fel și fel de ateliere de creație. Printre ele amintim ateliere de desen, pictură sau modelaj. Cei care participă la concursul „Micul arheolog” vor primi premii, iar apoi vor ascunde piese care vor face apoi subiectul unei vânători de comori.
La eveniment vor fi prezenți și cei de la Asociația „Historia Renascita”. Copiii vor descoperi armuri și unelte, iar reprezentanții asociației vor vorbi despre traiul cotidian și de cultura populațiilor antice care au trăit pe pământul dobrogean în urmă cu două milenii. Tinerii vor putea învăța salutul romanilor, iar în ateliere vor afla cum anume se prelucrau atunci diferite materiale. Tot în cadrul evenimentului copiii vor învăța mai multe despre cercetați și obiectele de vestimentație specifice. Cercetașii prezenți vor împărtăși cu cei mici experiențele lor, povestindu-le despre drumețiile și soluțiile ce pot fi aplicate pentru rezolvarea eventualelor probleme apărute.
„Raftul prieteniei”, activitate dedicată lecturii
Sâmbătă, între orele 10:00 – 13:00, copiii sunt invitați la ateliere de linogravură și de aranjare a unui acvariu. „Un capitol inedit va fi dedicat modului în care au evoluat, de-a lungul a milioane de ani, moluștele, în speță scoicile și melcii ce astăzi sunt prezențe obișnuite pentru cei ce ajung pe țărmul Mării Negre”, transmit organizatorii. Tot atunci are loc o altă acțiune interesantă. Biblioteca „Ioan N. Roman” Constanța desfășoară activitatea „Raftul prieteniei”. Cei mici vor face schimb de cărți, aceasta fiind o metodă gratuită și prietenoasă cu mediul, prin care copiii își pot reînnoi bibliotecile personale. Schimbul se va face prin intermediul jocului „Bursa de carte”. Copiii vor aduce o carte ce le aparține, și pe care vor să o dea la schimb, sau vor folosi „capitalul” de carte furnizat de bibliotecă.