Voi ce credeți? Festivitățile de final de an școlar ar trebui eliminate? O profesoară are o inițiativă controversată
În fiecare an, în această perioadă au loc festivități de premiere a elevilor cu cele mai bune rezultate. Copiii primesc coronițe de flori, diplome și cărți cadou. O profesoară din Bacău e de părere că aceste evenimente n-ar trebui să mai aibă loc, iar în acest sens a lansat o petiție online. Voi ce credeți? Ar trebui eliminate festivitățile de final de an școlar?
Inițiativa Anei – Nela Popovenciuc, profesor doctor la Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Bacău, a iscat multe discuții. Practic vorbim de un subiect controversat. Unii sunt pro, alții contra. Inițiatoarea petiției susține că aceste festivități separă elevii. Totodată, spune că îi fac pe cei cu rezultate mai puțin bune să se simtă prost. „Această petiție este creată în nume personal, ca urmare a efectelor pe care am observat că le are asupra elevilor premierea în cadru festiv a celor cu rezultate bune, făcându-le publice mediile, scoțându-i în evidență și separându-i în acest fel de colegii lor, dar și suferința celor cu rezultate mai puțin bune, care sunt puși în antiteză, în mod fățiș, cu cei premiați”, se arată în descrierea petiției.
„Școala nu reprezintă un concurs”
În continuare, profesoara și-a susținut punctul de vedere venind cu alte argumente. „Susțin eliminarea premierii publice ca un drept la intimitate al copilului. Nicăieri în lume elevii nu sunt apreciați sau umiliți în mod public, prin astfel de ierarhizări finale, în învățământul obligatoriu. Școala nu reprezintă un concurs, ci dreptul firesc al copilului la educație.
Elevii să fie premiați pentru reușite la olimpiade și concursuri și nu la absolvirea unui an școlar, în fața tuturor. Ei nu trebuie să fie în competiție cu colegii lor, sistemul ierarhic deschis conducând către invidie și ură, încurajând animozități între copii de vârsta mică și adolescenți. Consider transmiterea publică a mediilor și a rezultatelor obținute de elev, fără a fi nevoie de acordul părintelui sau tutorelui, o încălcare a datelor cu caracter personal, cu efecte traumatizante emoțional pentru copil”, a mai scris aceasta.
Petiția a fost lansată în data de 11 iunie, iar la momentul scrierii acestui material ea avea 1.151 de semnături. Cei care vor să susțină inițiativa o pot face intrând aici.
Ce spun profesorii și părinții
După lansarea petiției pe internet a început o adevărată dezbatere. Majoritatea oamenilor dintr-un grup de profesori și părinți sunt de părere că lipsa festivităților la final de an școlar ar încuraja lenea. „O prostie! Încurajăm mediocritatea, lenea și lipsa de ambiție. Eu am premiat toți elevii de clasa l pentru că am participat cu ei la multe concursuri și au avut rezultate foarte bune. Ce ar fi trebuit să fac? Să nu le dau nimic? Să mă fac că nici nu le-au susținut. Ce pretenții aș mai avea eu să le placă să învețe dacă nu sunt încurajați cu nimic. Trece ceva vreme și mai apare cate un „deștept” care vrea să arunce cu noroi și în ultima rămășiță bună din învățământul românesc”, scrie un cadru didactic pe o pagină de socializare.
Festivitățile de premiere sunt considerate de părinți momente în care elevii sunt recompensați și în care se bucură de roadele muncii lor. „Premierea elevilor merituoși face parte din lupta elevului pentru a ști cât mai bine, cât mai mult, de a evolua, de a se autodepăși. Păi dacă nu te poți afirma, nu te poți bucura de roadele muncii tale, cum să trăiești bucuria, mulțumirea și aprecierea atunci când primești diploma? Parcă mai primești o pereche de aripi. Aripi pentru viitor! De ce mă mai mir, cu așa profesori așa rezultate are școala românească! Noi suntem mândri și de școala și de învățătoarea noastră, care a știut să-și aprecieze toți elevii, fără discriminare, motivându-i pe toți”, spune o mămică tot pe o rețea de socializare.
Dicționar
Antiteză: figură de stil bazată pe opoziția dintre două idei, fenomene, situații, personaje, expresii etc., care se evidențiază reciproc;
Fățiș: care se face, se manifestă, se spune etc. pe față, deschis, direct;
Animozitate: atitudine ostilă față de cineva; neînțelegere între două persoane.