Invențiile au schimbat viața oamenilor. Mașina de cusut, invenția care a facilitat fabricarea îmbrăcămintei
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne mai gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre mașina de cusut, invenția care a facilitat fabricarea îmbrăcămintei.
În ziua de azi tinerii, și nu numai, pun accent pe cum se îmbracă, pe ce poartă, iar moda se schimbă de la un sezon la altul. În procesul de fabricație al hainelor, mașina de cusut joacă un rol foarte important. Ea face ca treaba să fie mult mai ușoară. Însă câți dintre voi știți care e povestea acestei invenții? Nevoia unui astfel de obiect a fost sesizată în 1755. Apoi, în 1790, Charles Frederick Frederick Wiesenthal a creat ideea unui ac cu două vârfuri, cu un ochi la un capăt, dar abia în 1790 a fost concepută adevărata revoluție în domeniul cusutului de către Thomas Saint.
Singer, una dintre cele mai cunoscute mașini de cusut
Povestea a continuat până în 1829. Atunci Barthélemy Thimonnier a inventat și brevetat uimitoarea mașină care avea să revoluționeze industria textilă. Din acel moment, dezvoltarea mașinii de cusut nu a făcut decât să se îmbunătățească. Au apărut mașini cu puteri mai mari, dar și mașini de brodat programabile.
Una dintre cele mai cunoscute mașini de cusut este cea Singer, de care probabil ați auzit și voi de la părinți și bunici. Aceasta a apărut în 1850, atunci când inventatorul Isaac Singer a îmbunătățit designul unui alt model, Lerow & Blodgett. În 1851 Singer a primit un brevet pentru modificările sale, iar mașina lui a fost prima care a făcut o cusătură continuă și fiabilă, dreaptă sau curbată, scrie thoughtco.com. Până în 1890, la cincisprezece ani după moartea lui Isaac, mașinile Singer reprezentau 90% din vânzările de mașini de cusut din lume. Apoi, în 1975, Singer a introdus prima mașină de cusut electronică din lume.
Pentru a celebra această invenție, în Statele Unite ale Americii i-a fost dedicată o zi din an, mai exact 13 iunie. Conform daysoftheyear.com, această dată e menită să-i celebreze pe toți cei care au contribuit pentru a crea mașini de cusut din ce în ce mai bune, mai performante și mai ușor de folosit. Tot ei sunt responsabili și de ușurința cu care cineva, azi, poate deprinde arta cusutului. Dacă înainte oamenii foloseau ac și ață sau mergeau la croitor pentru mici reparații, astăzi o pot face singuri, având o mașină de cusut și cunoștințe minime de folosire a acesteia.