Studiu. De ce cumpără tinerii produse contrafăcute
Pe piață se găsesc fel și fel de produse. Unele de marcă, altele care doar imită marca, însă sunt mai ieftine. Exact către aceste produse ne vom îndrepta astăzi atenția. Și nu o facem întâmplător. Un studiu alOficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală arată că tinerii achiziționează, chiar și intenționat, astfel de produse. Aflați mai departe de ce cumpără tinerii produse contrafăcute.
Internetul este util, însă în ceea ce privește cumpărăturile online el poate fi înșelător. Spunem asta fiindcă, după cum știți, se întâmplă să achiziționăm un produs, iar el să nu corespundă cu realitate. Sau, în cazul hainelor sau al încălțămintei, acestea să nu fie originale. Ei bine, se pare că tinerii uneori chiar aleg să-și cumpere produse contrafăcute. Logica e una simplă. Ei au nevoie să se afirme, iar prețul produselor de acest tip este de cele mai multe ori mai ieftin. Studiul a fost realizat în perioada 7 – 28 februarie 2022, iar la el au luat parte 22.021 tineri cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, din cele 27 de state membre UE. Pe lângă datele privind tendințele tinerilor în materie de achiziție a bunurilor contrafăcute, studiul a analizat și nivelul de accesare a conținutului piratat la nivel național și internațional.
La nivelul Uniunii Europene rezultatele studiului arată că 53% dintre tineri au cumpărat în ultimul an cel puțin un produs contrafăcut din mediul online, atât intenționat, cât și involuntar. De asemenea, 33% dintre ei au accesat conținut digital din surse nelegitime. Dintre cei care au făcut aceste lucruri intenționat, 37% au cumpărat un produs contrafăcut, iar 21% au utilizat, redat, descărcat sau transmis conținut din surse nelegitime.
Ce produse contrafăcute cumpără tinerii
La nivelul țării noastre lucrurile stau cam la fel. Studiu arată că 40% din tineri au cumpărat intenționat un produs contrafăcut, în timp ce 14% au accesat conținut piratat în mod voluntar. Printre factorii ce stau la baza achiziționării produselor contrafăcute și a accesării conținutului piratat se regăsesc prețul, disponibilitatea și influența socială. În ceea ce privește tipul de achiziții, la nivel european, tinerii cumpără produse contrafăcute precum:
17 % Haine și accesorii;
14 % Încălțăminte;
13 % Dispozitive Electronice;
12 % Produse de igienă, cosmetice, îngrijire personală și parfumuri.
Un alt aspect important al studiului e că mulți dintre tineri, 48% dintre ei, au afirmat că nu au achiziționat astfel de produse sau sunt nesiguri dacă au cumpărat produse contrafăcute sau nu. Practic, există dificultăți în a distinge un produs autentic de cele contrafăcute.
Când vine vorba de conținut piratat, tinerii accesează:
61% filme;
52% seriale tv;
36% muzică.
„A treia ediție a proiectului „Tablou de bord privind Tineretul și Proprietatea Intelectuală” („Intellectual Property and Youth Scoreboard”), publicată pe parcursul Anului European al Tineretului, confirmă tendințele identificate în edițiile anterioare, oferind perspective mai amănunțite cu privire la percepțiile și atitudinile tinerilor. Într-o perioadă în care comerțul online și consumul digital au crescut semnificativ, creșterea achizițiilor voluntare și involuntare de bunuri contrafăcute este îngrijorătoare. În ceea ce privește pirateria, aceasta nu scade. Chiar dacă tinerii consumatori preferă din ce în ce mai mult conținut provenit din surse legitime. Această nouă analiză oferă o unealtă valoroasă părților interesate, factorilor de decizie politică, cât și educatorilor și organizațiilor civile în formarea inițiativelor de conștientizare pentru a susține alegerile informate ale tinerilor noștri cetățeni și consumatori”, spune, conform infocons.ro, Christian Archambeau, director executiv al Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală.