COMORILE MUZEELOR. Pantofi marca Guban din anii ‘70
Astăzi, la rubrica noastră despre COMORILE MUZEELOR, vorbim despre o pereche de pantofi marca Guban din anii ‘70. Această pereche a făcut parte din „colecția cu amintiri” a Prof. dr. Pia Brînzeu.
Muzeul Național al Banatului din Timișoara (MNaB) a ales exponatul lunii iunie. Este vorba despre o pereche de pantofi marca Guban care i-au aparținut „colecției cu amintiri” a Prof. dr. Pia Brînzeu, eseist și critic literar, profesor la catedra de engleză a Facultății de Filologie, Universitatea din Timișoara și prorector al Universității de Vest din Timișoara.
„14 mai 2013. Mă hotărăsc să fac ordine în ultimul dulap rămas neatins după moartea bunicii, întâmplată acum trei decenii şi jumătate. Dorinţa de igienizare, presiunea modernităţii, mai exact a consumerismului postmodern, care cere tot mai mult loc pentru obiectele aduse acasă după un shopping reuşit, precum şi nevoia de loc pentru generaţiile tinere, mă face să renunţ la plăcerea mea, asemănătoare cu cea a bunicii, de a stoca lucruri vechi şi nefolositoare, dar greu de aruncat.
E vorba de cinci rafturi îndesate cu obiecte păstrate începând cu anii treizeci ai secolului trecut (…). Desigur, amintirea sa va rămâne cu mine atâta timp cât voi trăi, dar atmosfera din dulap s-a pierdut pentru totdeauna. Bunica a murit a doua oară”, descrie Pia Brînzeu în „Jurnal de familie” (manuscris), citat de MNaB într-o postare pe Facebook.
Fabrica își are rădăcinile în Timișoara
Fabrica acestor pantofi își are rădăcinile în Timișoara anului 1935. Pe atunci, Blaziu Guban (1908 – 1978) a conceput revoluționara cremă de ghete Guban. Prima pereche de pantofi a ieșit pe poarta fabricii în anul 1959. În timp, datorită calității, confortului, eleganței și modelelor deosebite, fabrica a ajuns celebră și în alte țări. Personalități precum Sophia Loren sau Gina Lollobrigida au purtat pantofi Guban.
Străbunicul donatoarei a fost dr. Karl Diel, un strălucit chirurg din Jimbolia. El s-a căsătorit cu fiica medicului Curții Imperiale de la Viena, Alosya Cecilia Katharina Gombocz de Rogacz și a avut trei copii. Primul născut a fost Ludwig Diel, un medic cunoscut în Banat, care s-a căsătorit cu Aneta (Netti) Huberta Antonia Schirmer din Innsbruck (Austria). Fiica acestora, Carla Ludovica Aneta, a devenit soția marelui academician dr. Pius Brînzeu.
Perechea de pantofi din colecția Muzeului Național al Banatului datează din anii 1970. Ea face parte din Compartimentul de Arte Vizuale. Donația a fost făcută de Prof. dr. Pia Brînzeu în anul 2020.
Expoziția foto-documentară „Un nume, o familie, un oraș: Nicolae Brînzeu și Lugojul”
Cei interesați despre familia Brînzeu pot afla mai multe în cadrul expoziției foto-documentare „Un nume, o familie, un oraș; Nicolae Brînzeu și Lugojul”. Aceasta este organizată de către Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, în colaborare cu Primăria Municipiului Lugoj și Episcopia Greco-Catolică de Lugoj.
Vizitatorii expoziției vor avea șansa să descopere în vitrine piese cu o valoare artistică, istorică și memorialistică care au intrat recent în patrimoniul cultural al muzeului lugojean. Acestea au fost donate de către membrii familie Brînzeu.
Nicolae Brînzeu a fost unul dintre numeroșii preoți ardeleni care și-a dedicat viața și cariera Bisericii Greco-Catolice și orașului în care a trăit. El a ajuns în Lugoj în anul 1920 ca și protopop. Ulterior, el a devenit canonic consilier eparhial al Episcopiei și a funcționat ca prepozit capitular până în 1947, an în care s-a pensionat.