Căpșuni sau căpșune? Tu știi care e forma corectă?
Unele dintre cele mai iubite fructe ale momentului sunt, fără doar și poate, căpșunile. În privința acestora există însă o dilemă. Cum se pronunță corect? Căpșuni sau căpșune? Ei bine, ambele variante sunt corecte, însă se folosesc în diferite situații.
Dacă mergem în piață, pe mesele vânzătorilor veți vedea că majoritatea au plăcuțe din care clienții sunt anunțați că vând căpșuni. Însă, surpriză: pe masă se regăsesc căpșune. Atât termenul de „căpșune”, cât și cel de „căpșuni” sunt corecte. Diferența constă în faptul că se referă la produse diferite. Un căpșun – doi căpșuni se referă la plante. Termenul folosit pentru fructele pe care le face căpșunul se numesc căpșune (o căpșună – două căpșune).
Așadar, oamenii folosesc greșit termenul de plural atunci când se referă la aceste fructe. Majoritatea spun că mănâncă căpșuni în loc de căpșune. Tocmai din acest motiv academicienii au hotărât ca ambele variante de plural să fie acceptate.
Beneficiile căpșunelor
Și pentru că în această perioadă încă se mai găsesc căpșune, de ce să nu vă spunem care sunt beneficiile pe care le oferă consumul lor? În primul rând sunt fructe, iar ele sunt, clar, mai sănătoase decât chips-urile sau dulciurile. Printre cele mai cunoscute beneficii se numără întărirea sistemului imunitar și menținerea unei pieli frumoase. În plus, consumul de căpșune contribuie la combaterea infecțiilor și favorizează absorbția fierului, scrie doc.ro. Conform aceleași surse, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard a dovedit că o substanță pe care o conțin căpșunele reduce riscul de infarct cu până la 32% în rândul femeilor.
Căpșunele sunt un fel de medicament natural. Ele scad riscul de boli cardiace, reglează tensiunea arterială, au efect antialergic, previn constipația, sunt benefice pentru diabetici și ajută și la tratarea depresiei. De asemenea, consumul regulat de căpșune îmbunătățește memoria. Asta deoarece fructele sunt bogate în flavonoide, substanțe care favorizează sănătatea cardiovasculară, au efect anti-cancerigen, antiinflamator și antimicrobian. În plus, aceleași substanțe ameliorează efectele nocive ale stresului.