Rolul camerei senzoriale în dezvoltarea copiilor cu nevoi speciale
La fel ca și dezvoltarea fizică sau intelectuală, stimularea și dezvoltarea senzorială au un rol esențial în primii ani de viață ai copilului. Copiii învață despre mediul înconjurător folosind cele cinci simțuri de bază: văzul, auzul, pipăitul, gustul și mirosul. Stimularea simțurilor stă la baza cunoașterii și se referă la activități menite să stimuleze unul sau mai multe dintre cele cinci simțuri. Mai jos, despre rolul camerei senzoriale în dezvoltarea copiilor cu nevoi speciale și unde o puteți găsi.
Despre jocurile și jucăriile senzoriale
În anumite situații, aceste simțuri lipsesc la unii copii sau sunt insuficient dezvoltate. De aceea, jocurile și jucăriile senzoriale reprezintă cele mai eficiente metode de a stimula simțurile copilului.
Stimulare vizuală – este foarte important să implicăm copilul în activități de dezvoltare a percepției vizuale. Există jocuri educative care îl ajută pe copil să recunoască anumite obiecte sau figuri umane, să-și dezvolte memoria vizuală și să-i stimuleze capacitatea de a percepe relațiile de poziție ale obiectelor în spațiu.
Stimulare auditivă – orice material de receptare a sunetului reprezintă un bun prilej pentru copil să-și exerseze simțul auzului.
Stimulare tactilă – orice material ce oferă copilului posibilitatea de a pipăi diferite suprafețe și texturi reprezintă un mijloc prin care acesta învață să identifice și să recunoască anumite proprietăți ale obiectelor. Simțul tactil antrenează memoria și abilitățile motorii.
Stimulare olfactivă și gustativă – se referă la acele materiale care îl ajută pe copil să-și dezvolte capacitatea de identificare a mirosurilor și a gusturilor.
Cei mai mulţi copii prezintă o serie de dezechilibre senzoriale, pe diverse canale de procesare, care îi impiedică să funcţioneze adaptativ şi să dea un răspuns adecvat solicitărilor mediului extern/intern. Astfel, în căutarea lor alertă, ei încearcă din răsputeri să realizeze o „homeostazie senzorială”, un echilibru care să le aducă starea de confort fiziologic şi, deci, o stare de linişte, aşa cum cei mai mulţi dintre noi o dobȃndim în mod firesc.
Cum pot ajuta intervenţiile senzoriale
Intervenţiile senzoriale pot ajuta o persoană în mai multe moduri, printre care:
diminuează anxietatea;
cresc capacitatea de focusare a atenţiei, concomitent cu scăderea distractibilităţii;
cresc confortul în mediul înconjurător;
pot fi reduse comportamentele stereotipe şi de autostimulare;
cresc motivaţia interioară;
facilitează interacţiuni pozitive cu ceilalţi;
îmbunătăţesc comunicarea;
îmbunătăţesc o serie de abilităti, crescȃnd astfel autonomia personală.
Profil senzorial complex pentru fiecare copil
Astfel, pentru aceasta categorie de copii, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş s-a creat camera senzorială, care se doreşte a fi un spatiu sigur, adaptat nevoilor fiecărui copil… un loc unde îşi pot „încărca” aceste nevoi într-un mod controlat, asistat de o persoană avizată, unde se pot linişti şi îşi pot linişti simţurile.
Fiecare copil care va opta pentru acest program va beneficia de un profil senzorial complex. Va fi bazat pe informaţii obţinute din surse şi contexte cȃt mai variate şi de un plan individual de integrare senzorială. Materialele-stimul pot fi extrem de variate, astfel încȃt să acopere cȃt mai mult din nevoile copilului. Creativitatea şi spontaneitatea vor fi încurajate de ambele părţi, atȃt din partea copilului, cȃt şi a terapeutului.