Invențiile au schimbat viața oamenilor. Pistolul cu apă, creat de un inginer NASA
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne mai gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre pistolul cu apă, una dintre cele mai iubite jucării în rândul copiilor.
Majoritatea copiilor iubesc apa, iar mulți dintre ei, mai ales băieții, iubesc pistoalele. Cu toții știm că cei mici nu au voie nici să stea prea mult în apă și nici să se joace cu pistoale. Chiar și cele de jucărie, cu bile, pot fi periculoase. Însă, datorită lui Lonnie Johnson, cel care a inventat pistolul cu apă, copiii îmbină ambele plăceri. Cu toții știm cât de distractiv e să te joci astfel de pistoale, însă puțini știu care e povestea din spatele acestei jucării.
Pistolul cu apă, inventat întâmplător
Loonie Johnson, inginer la NASA, nu s-a gândit vreodată să facă un pistol cu apă. Ideea i-a venit în timp ce făcea experimente pentru o misiune a NASA. Într-o seară, în timp ce se frământa cu idei pentru un nou sistem de refrigerare care să folosească apă în loc de freon, un agent periculos pentru mediu, a conectat o duză la chiuveta din baie. „Am tras accidental un jet de apă prin baia în care făceam experimentul și m-am gândit: Asta ar fi o armă grozavă”, a declarat inginerul pentru Popular Mechanics, conform biography.com.
Ideea a trebuit să fie pusă pe pauză pentru ca Johnson să se poată muta din Pasadena în Nebraska. Acolo, în 1982, s-a înrolat din nou în Forțele Aeriene pentru a lucra la un proiect foarte sensibil. Ziua lucra la primul bombardier invizibil B-52 de la Baza Forțelor Aeriene, iar noaptea, în subsolul său, proiecta și construia piese din plexiglas pentru un pistol cu apă. Primul prototip al pistolului a fost dăruit fiicei sale, Aneka, care avea șapte ani. Prototipul pistolului cu apă a fost un succes. Planul inițial al lui Johnson a fost să fabrice singur pistoalele, dar oferta de 200.000 de dolari pe care a primit-o pentru a pune primele 1.000 de pistoale în magazine era mult prea mare pentru ca el să se descurce singur.
Încasări de peste un miliard de dolari
Timp de șapte ani Johnson a căutat un partener de producție, iar în final l-a găsit, tot întâmplător, la Târgul Internațional de Jucării din New York. Un reprezentant al companiei de jucării Larami, cu sediul în Philadelphia, a arătat un oarecare interes pentru prototip. Johnson s-a întors acasă, a reproiectat pistolul cu apă adăugând un rezervor de apă făcut dintr-o sticlă de suc de doi litri deasupra țevii și și-a făcut lansarea. „Am scos pistolul din valiză. M-au întrebat dacă funcționează și am tras cu apă prin sala de conferințe”, își amintește Loonie Johnson.
Larami a pus pe rafturi prima linie a pistolului, pe atunci cunoscut sub numele de Power Drencher, în 1990. A fost un succes instantaneu, iar după ce a fost reproiectat și redenumit Super Soaker în anul următor, vânzările au crescut vertiginos, cu peste două milioane de unități vândute în vara anului 1991. Super Soaker a generat încasări de peste 1 miliard de dolari.
Pistoalele Nerf, atât cele cu „gloanțe”, cât și cele cu apă, sunt alte jucării pe care copiii le îndrăgesc. Ei bine, în spatele lor se află, printre alții, și Loonie Johnson. Inginerul s-a întors la NASA pentru o vreme și după a ajutat compania Hasbro cu inovații de ultimă oră pentru linia Nerf. Acum inventatorul își conduce propriul laborator, a obținut peste 100 de brevete și ajută la îndrumarea unor noi generații de oameni de știință.