Animalele din Ecuador au primit drepturi legale la fel ca oamenii
Animalele din Ecuador au primit drepturi legale la fel ca oamenii. Fiecare animal are dreptul legal de a trăi fără să fie pus în pericol de oameni.
Înalta Curte din Ecuador a luat recent o decizie istorică în favoarea animalelor sălbatice. Estrellita, o maimuță lânoasă luată din sălbăticie și ținută ca și animal de casă este primul caz în care a fost aplicată legea „drepturile naturii” pentru animale.
Ana Beatriz Burbano Proaño a crescut-o pe Estrellita ca și animal de casă timp de 18 ani. Maimuța a fost luată din sălbăticie la vârsta de o lună. Deținerea de animale sălbatice ca și animale de companie este ilegală în Ecuador. După ce a fost raportată la autorități, acestea au venit și au luat maimuța ca mai apoi să o plaseze într-o grădină zoologică. Din păcate, Estrellita s-a stins din viață după doar o lună.
Imediat după ce i-a fost luată maimuța, Burbano Proaño a lansat o petiție în numele Estrellitei. Aceasta cerea ca animalul să se reîntoarcă imediat în posesia sa argumentând că autoritățile i-au încălcat drepturile primatei atunci când au mutat-o. În final, instanța a decis că animalele au într-adevăr drepturi. Totuși, atât Burbano Proaño cât și autoritățile i-au încălcat drepturile Estrellitei.
Verdictul judecătorilor va ajuta fiecare animal sălbatic în parte
„Ce face această decizie atât de importantă este că de <<drepturile naturii>> beneficiază animale sau grupuri mici de animale”, a declarat, conform Inside Climate News, Kristen Stilt, profesoară în cadrul Facultății de Drept de la Harvard. „Asta face ca această lege să fie o unealtă mult mai puternică decât cele pe care le-am văzut până acum.”
Ecuador este prima țară care a introdus această lege în Constituție. Cazul Estrellitei este primul care recunoaște legea. Verdictul dat de judecători va ajuta în viitor animalele. Autoritățile vor putea acum să se asigure că drepturile animalelor sunt respectate pe deplin.
De asemenea, instanța a mai notat că „speciile sălbatice și indivizii săi au dreptul de a nu fi vânați, pescuiți, capturați, extrași, păstrați, deținuți, traficați, vânduți sau schimbați”. Fiecare creatură are propria sa valoare individuală, valoare care nu este legată de cât de utile sunt ele pentru noi.