„Căpetenii osificate”, expoziție inedită la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”
În perioada 3 iunie – 6 august sunteți invitați cu mic, cu mare, să vizitați expoziția „Căpetenii osificate” găzduită de Muzeul de Științele Naturii, parte a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. De asemenea, luna aceasta cei mici sunt așteptați la o nouă ediție a proiectului cultural „Cetăți, domni și domnițe – perioada medievală în miniatură”.
Expoziția „Căpetenii osificate” cuprinde un număr de 82 de cranii de păsări, care se regăsesc în depozitul de Ornitologie al Muzeului de Științele Naturii. Pentru copii o vizită la muzeu, pentru a descoperi această expoziție, este o idee foarte bună. Aceștia vor afla mai multe despre speciile de păsări, dar mai ales vor vedea cum arată craniile acestora. Din colecție fac parte cranii care au aparținut următoarelor specii:
răpitoare de zi (gaia roșie, acvila de câmp, șoimul călător, uliu porumbar, uliu păsărar, șorecarul comun);
insectivore (cojoaica de pădure, sitarul, pitulicea fluierătoare, sfrânciocul roșu, ciocănitoarea pestriță de stejar, ciocănitoarea verde, ciocănitoarea mare);
granivore (mugurar, bot – gros, corb, vrăbiuța de casă și vrăbiuța de câmp).
Cei care vor vizita expoziția vor afla date generale morfologice despre craniul de pasăre și vor acumula informații legate de adaptarea scheletului pentru zbor și bipedie. Publicul vizitator va afla mai multe informații despre mituri, legende, curiozități și superstiții legate de întrebuințarea craniilor de pasăre în ceremoniile ritualice de înhumare și incinerare ale oamenilor preistorici (din Epoca Bronzului și Epoca Fierului), care aveau un anumit statut socio-economic și militar, sau în cadrul unor manifestări magice actuale de prezicere a viitorului. În acest sens a fost realizată o machetă cu ceremonii magice. Totodată expoziția va beneficia și de un catalog”, transmit reprezentanții Muzeului „Dimitrie Gusti”.
Atelier pentru copii
Așa cum vă spuneam la început, luna aceasta copiii sunt așteptați și la un atelier. În perioada 14 – 17 iunie va avea loc cea de-a VI-a ediție a proiectului cultural „Cetăți, domni și domnițe – perioada medievală în miniatură”. Proiectul oferă copiilor modalități de petrecere a timpului liber, într-un loc încărcat de istorie. Activitățile sunt concepute pentru a fi accesibile diferitelor categorii de vârstă, de la clasa a I-a la clasa a VIII-a. Astfel, copiii își pot demonstra îndemânarea și creativitatea în confecționarea unei cetăți medievale, a unei coroane domnești, a unor accesorii folosite de domnițe, precum și a altor obiecte care au legătură cu viața din perioada medievală.
Grupele vor fi formate din maxim 20 de copii zilnic, activitățile desfășurându-se în Foișorul din parcul Cetății. Informații și înscrieri la telefon 0784 275644 de la Casa Custodelui.