„Joc și joacă în Bucureștii secolelor trecute”, un program educativ pentru copii
Luna iunie începe cu Ziua Copilului, iar la Muzeul Municipiului București parcă toată luna e dedicată celor mici. Spunem asta deoarece în perioada 4 – 26 iunie, la Casa Filipescu – Cesianu, se derulează un program educativ pentru copii numit „Joc și joacă în Bucureștii secolelor trecute”. Locurile sunt limitate.
Joaca e principala activitate a copiilor. V-ați gândit vreodată cum se jucau înainte copiii? Poate chiar ați găsit pe-acasă jucării care le-au aparținut cândva părinților sau chiar bunicilor voștri. Activitățile de la Casa Filipescu – Cesianu abordează exact subiecte precum jocul și istoria jocului în mediul urban, prin ilustrarea a ceea ce înseamnă a fi copil în diferite perioade ale istoriei. Practic, copiii au ocazia să vadă cum se jucau și cu ce se jucau copiii în secolele trecute.
Programul, care face parte din Școala de vară la Muzeul Municipiului București, cuprinde o serie de ateliere împărțite în două categorii de vârstă. Sunt pregătite patru ateliere pentru copiii cu vârsta cuprinsă între șase și nouă ani, și tot patru ateliere pentru cei cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani. Pentru fiecare atelier în parte locurile sunt limitate, asta însemnând că pot participa până la 15 copii. Costul pentru participarea la activități este de 20 lei / atelier, iar durata fiecăruia este de două ore (de la 10:00 la 12:00). Un alt aspect important e că înscrierea este obligatorie. Ea se face printr-un e-mail la educatie@muzeulbucurestiului.ro, precizând numărul de telefon, precum și numele și vârsta copilului.
Programul atelierelor
Pentru categoria de vârstă șase – nouă ani, atelierele au loc în zilele de sâmbătă, după cum urmează:
4 iunie, 10:00 – 12:00 – Atelier dedicat secolului XVIII;
11 iunie, 10:00 – 12:00 – Atelier dedicat secolului XIX;
18 iunie, 10:00 – 12:00 – Atelier dedicat secolului XX;
25 iunie, 10:00 – 12:00 – Atelier dedicat secolului XXI.
Copiii mai mari, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, sunt așteptați la atelierele „Joc și joacă în Bucureștii secolelor trecute” în zilele de duminică. Programul activităților e următorul:
5 iunie, 10:00 – 12:00 – Atelier dedicat secolului XVIII;
12 iunie, 10:00 – 12:00 – Atelier dedicat secolului XIX;
19 iunie, 10:00 – 12:00 – Atelier dedicat secolului XX;
26 iunie, 10:00 – 12:00 – Atelier dedicat secolului XXI.
În cadrul atelierelor din programul educativ copiii vor căpăta prin joacă noțiuni despre copilăria secolelor trecute până în prezent. „Punând accentul pe creativitate și mișcare, pe parcursul celor patru ateliere ne dorim ca participanții să se familiarizeze cu perioadele istorice, aflând despre activitatea cotidiană și copilăria din secolele precedente”, transmit organizatorii. Tot în cadrul programului copiii vor vizita „Muzeul Vârstelor”, iar în partea practică atelierul cuprinde activități precum desen, pictură, jocuri din perioada temei atelierului etc. Cei mici au astfel ocazia să-și creeze propriile jucării fiind inspirați de obiectele din muzeu.