Care este greutatea potrivită a copiilor. Sfaturile specialiștilor OMS pentru părinți
Organizația Mondială a Sănătății a lansat un tabel care să le arate părinților care este greutatea potrivită a copiilor în funcție de înălțime și vârstă. De asemenea, ea a lansat și o serie de sfaturi care să-i ajute pe părinți să le asigure celor mici o dezvoltare armonioasă.
Fiecare părinte este, sau cel puțin ar trebui să fie, preocupat de sănătatea copilului său, mai ales în primii ani de viață. Este cel mic prea scund? Are o greutate prea mare? Acestea sunt doar câteva dintre cele mai întâlnite întrebări în rândul părinților.
Pentru a-i liniști și pentru a le oferi răspunsuri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a elaborat câteva măsurători care să ne indice care este greutatea potrivită a copiilor în funcție de înălțime și vârstă.
Cum se dezvoltă cei mici în primii ani de viață
Să începem cu primii ani de viață. Statistic vorbind, primii doi ani ai copilului sunt cei mai măsurați. Cu ocazia fiecărei vizite la cabinetul medical, bebelușul ajunge să fie măsurat și cântărit. Acest lucru nu se întâmplă doar pentru a-i calma pe părinți, ci și pentru a-l asigura pe pediatru că cel mic se dezvoltă corespunzător.
Bebelușii cresc cel mai mult în primul an de viață. Într-o perioadă atât de scurtă ei ajung să se lungească cu până la 25 de centimetri. De asemenea, greutatea lor ajunge să devină triplă. După primul an, acest ritm alert de creștere se mai liniștește, fapt ce ar putea să-i neliniștească pe unii părinți. Nu vă faceți însă griji, acest lucru este normal.
Cum se dezvoltă copiii în timpul pubertății
O altă perioadă în care cei mici ajung să se dezvolte rapid este cea a pubertății. La fete, ea are loc între vârstele 8 – 13 ani iar la băieți între 10 – 15 ani. Perioada pubertății durează între doi și cinci ani și este asociată cu maturizarea fizică a copilului: apare părul pubian și la subraț iar fetele ajung la menstruație. La vârsta de 15 ani la fete și la 16 – 17 ani la băieți, creșterea cauzată de pubertate se sfârșește iar copilul atinge maturitatea fizică.
OMS a lansat și o serie de sfaturi pentru părinți pentru a se asigura că cei mici se dezvoltă armonios. În primul rând, somnul este unul dintre cele mai importante aspecte. Chiar dacă numărul de ore de somn variază de la copil la copil, 10 – 12 ore de somn pe noapte sunt esențiale pentru asigurarea odihnei și creșterii corpului.
Un alt aspect este dieta. Copiii trebuie să mănânce bine și sănătos. O dietă echilibrată, plină de vitamine și de minerale, îl poate ajuta pe cel mic să atingă potențialul maxim de creștere.
Nu în ultimul rând, cei mici nu trebuie să evite exercițiile fizice. Mai ales în ultimii ani, obezitatea în rândul copiilor a atins cote alarmante. Din această cauză, părinții trebuie să se asigure că cei mici fac sport. Încearcă să găsești activități fizice care să-i facă plăcere copilului, ajutându-l în același timp să fie și sănătos.