Meseria este brățară de aur, așa spune un vechi proverb românesc. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piața muncii încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. ŞTIRI PENTRU COPII relatează în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre ce face un dresor canin. Aflați mai multe despre o meserie în care iubirea și respectul sunt foarte importante.
Pentru a afla mai multe despre ce presupune această meserie am stat de vorbă cu Flavius Buru. El e dresor canin din anul 2007 și pe lângă asta, el formează o echipă canină în cadrul Jandarmeriei Române. Înainte de toate, l-am rugat pe Flavius să ne spună ce înseamnă să fii dresor canin. „Înseamnă să formezi tipare comportamentale unui câine. Adică să formezi gesturi reflexe legate de anumite comenzi. Atunci când spui șezi, câinele se pune în fund. Asta înseamnă, practic, să fii dresor canin”, ne-a explicat, în cadrul interviului, Flavius Buru.
Încă de la început trebuie să precizăm că a deveni dresor canin nu e chiar simplu. Cel puțin nu la noi în țară și nu în acest moment. „Traseul efectiv în România e un pic anevoios în momentul de față. Pe vremuri, atunci când am început eu, prin Asociația Chinologică Română se susțineau examene. Pentru început deveneai asistent dresor, după, instructor dresor, iar apoi instructor dresor de specialitate. La momentul de față sunt școli de dresaj în București care recrutează, dar examenele se susțin prin Asociația Chinologică, numai că sunt foarte rare. Nu am cunoștințe ca în ultimii cinci ani să se mai fi susținut vreun examen pentru specialitatea de instructor dresor.
Pe de altă parte, poți deveni instructor dresor dacă ești în una din instituțiile statului, ale Ministerului de Interne. Acolo unde se formează, la Sibiu, conductori câini serviciu. De asemenea, mai poți deveni dresor canin dacă ai studii de specialitate în străinătate, care apoi să-ți fie recunoscute la noi în țară. Sau mai poți face parte dintr-un ONG care să te propună la un moment dat să devii instructor dresor”, spune Flavius Buru.
Ca să fii dresor canin cu siguranță e nevoie în primul rând să-ți placă animalele. Flavius clar iubește animalele, dovadă fiind cei șapte câini pe care îi are acasă, plus un câine de serviciu cu care face echipă în operațiunile de căutare salvare. Ne-am întors în timp și l-am întrebat pe dresor ce-și dorea să se facă atunci când era mic. Că vă vine să credeți sau nu, acesta a reușit, într-un fel sau altul, să facă tot ce și-a dorit. „Am făcut cam toate chestiile pe care mi le-am dorit. Adică îmi doream să fiu militar, sunt jandarm. Îmi doream să dresez câini și, la momentul acesta chiar dresez câini. Sunt microbist și îmi doream să fiu comentator sportiv. Mi-am îndeplinit toate visurile”, spune Flavius Buru.
De iubit e clar că trebuie să iubești animalele în cazul în care vrei să devii dresor canin. Întrebarea e „cât de mult?”, iar la aceasta ne-a răspuns Flavius. „Păi trebuie să le iubești. Nu există termen de comparație. Dar e foarte important să le respecți și să nu-ți dorești să le faci rău”, spune dresorul. Tot el ne-a enumerat și câteva din calitățile de care are nevoie cineva pentru a practica această meserie. „Din perspectiva mea un dresor ar trebui să fie calm, conștiincios, să aibă reflexe bune. Întotdeauna când sesizezi un comportament și e ok trebuie să-l marchezi cu un marker auditiv. De asta trebuie să fii foarte rapid. Un câine ca să învețe are nevoie de trei secunde. Adică atunci când face ceva plăcut sau neplăcut, ai trei secunde să-i spui că a făcut ceva plăcut sau neplăcut. Altfel poate să facă asocieri superstițioase și, deci, munca va fi mult mai grea”, ne explică dresorul canin.
La fel ca și oamenii, câinii sunt diferiți. Au diferite comportamente, trec prin stări diferite, iar asta înseamnă că, implicit, procesul de dresaj nu e același la toți. „Procesul de dresaj nu e la fel la toți câinii. Nu e identic. Atunci când le faci o anamneză, când le studiezi personalitatea, câinii au vreo 13 parametri. Normal că nu pot fi toți la fel”, spune dresorul. Pe același subiect, Flavius ne-a spus care câini sunt mai sociabili, mai ușor de dresat, și care sunt mai încăpățânați. Pentru a afla toate aceste detalii vă invităm să urmăriți interviul video de mai sus.
V-ați gândit vreodată dacă acești câini dresați pot să uite ce au învățat? Ei bine, nu, nu uită. „Se spune că un câine învață după ce repetă de nouă ori din 10 un exercițiu corect. După, urmează o perioadă de stabilire a comportamentului. Și din perioada de exploatare începe să lucreze doar stăpânul. Câinele chiar dacă nu repetă, el are comportamentul format, îl ține minte, dar s-ar putea să nu-l facă în prezența stăpânului fiindcă nu are legătura asta de cauzalitate. Dacă stăpânul nu lucrează cu câinele, el nu-l percepe ca fiind o persoană cu care trebuie să lucreze”, ne explică dresorul canin.
Mulți dintre voi aveți câini, așa că, dacă tot am avut ocazia să stăm de vorbă cu un dresor canin, l-am întrebat care ar fi costurile pentru cineva care vrea să-și dreseze cățelul. „Costurile sunt diferite. Sunt dresori care percep costuri pe ședință, sunt dresori care percep costuri per total. Nu știu, dar un minim ar fi 1.000 lei. Sunt persoane care au nevoie de consultanță și atunci poți să mergi la una – două ședințe, dar un minim de care e nevoie cred că e 1.000 lei”, spune Flavius Buru.
Copiii sunt probabil cei mai mari iubitori de animale. Din acest motiv părinții, și nu numai, aleg să le ofere celor mici drept cadou un animăluț. De obicei un câine sau o pisică. Din păcate însă, de multe ori animalul este considerat o jucărie de către copil și ajunge să fie chiar și lovit, nu doar iubit. L-am întrebat și pe dresor ce părere are despre asta și, de asemenea, l-am rugat să ne spună când consideră el că e potrivit să oferim drept cadou animale.
„În studiile de specialitate spune că nu e bine ca un copil mai mic de cinci ani să aibă un animăluț. Deși sunt o grămadă de filmulețe pe internet în care vedem câini care interacționează foarte bine cu bebeluși. Dar nu toți câinii au temperamentul în așa fel încât să poată negocia bine cu un copil foarte agitat, un copil care-l lovește. Sunt câini care sunt sensibili la durere și câinii respectivi întotdeauna vor avea o reacție. Copiii după cinci ani ar trebui să înțeleagă, să fie puțin mai înțelegători și să nu agreseze un animal.
Cred că după 10 ani un copil ar putea să devină mai responsabil și ar putea să aibă în grijă un câine. E foarte important atunci când părinții cumpără un câine, acesta să i se și potrivească. Ar fi indicat să discute cu cineva de specialitate și să ia un câine potrivit. Adică să fie un câine care mai degrabă se predă”, ne-a spus dresorul. Acesta ne-a explicat și care sunt cele trei tipuri de reacții pe care câinii le au, iar pentru a afla detalii despre ele vă invităm să urmăriți întregul interviu.
Indiferent de meseria despre care vorbim, de fiecare dată întrebăm care sunt lucrurile plăcute și mai puțin plăcute. Nu am făcut excepție nici de data aceasta. „Nu m-am gândit niciodată la asta. Pur și simplu îmi place. Dacă vreți, cel mai puțin îmi place că sunt oameni care nu înțeleg că și animalele au nevoie de fericire. Asta îmi place cel mai puțin”, spune dresorul canin. În final, Flavius Buru, le-a oferit copiilor care vor să urmeze această meserie câteva sfaturi. „Pe toți copiii care-și doresc să fie dresori îi sfătuiesc să meargă pe lângă ONG-uri. Lucrând împreună cu câinii lor, în ONG-urile respective o să vadă și alte moduri de interacțiune cu câini, și alți câini. O să vadă dacă într-adevăr le place și își doresc”, ne-a spus Flavius Buru.
Pe parcursul întregului interviu am abordat și alte subiecte. Spre exemplu, Flavius ne-a povestit ce l-a atras pe el în atragerea acestei meserii și ne-a explicat de câte feluri sunt dresorii. De asemenea, am vorbit și despre căței. Am aflat de la ce vârstă și până la ce vârstă poate fi dresat un câine, dar și cum decurge o ședință de dresaj. În plus, am mai aflat că și noi, ca simplii stăpâni, îl putem învăța ceva pe cățel. Flavius ne-a dat câteva exemple pe care le veți regăsi în interviul video de mai sus. Și, nu în ultimul rând, dresorul ne-a spus cât de important e un cățel în viața unui copil, dar și care sunt cele mai recomandate rase pentru copii.
O meserie care necesită multă răbdare. Ce face conductorul câini serviciu