Locuri de poveste din România. Promenadă la Buziaș
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice, unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Pentru a promova atât turismul în județul Timiș, cât și stațiunea Buziaș, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) Timiș și Primăria Buziaș relansează tradiția Concertelor de fanfară. Proiectul include pe de-o parte ofertele turistice ale stațiuni baneoclimaterice, iar pe de altă parte promovează călătoriile cu trenul în județ. Pentru aceste călătorii APDT a realizat și o hartă digitală și una fizică ce cuprind șase destinații sub invitația „Descoperă Timișul cu trenul”.
„Județul Timiș se aliniază în rândul celor care fac primii pași pentru dezvoltarea unui turism sustenabil prin intermediul călătoriilor ferate și lansează primul material de promovare a turismului feroviar, inițiind câteva rute pretabile pentru turism de weekend sau de o zi , pentru familii cu copii, grupuri de tineri sau excursii școlare”, se arată în comunicatul de presă transmis. După orașul Lugoj, ca principală atracție propusă de APDT Timiș pentru vizitare folosind trenul, sunt cuprinse orașele Buziaș, Jimbolia, Făget, Sânnicolau Mare și Deta. Vizitele pot fi făcute chiar și de elevi, în cadrul activităților din săptămâna Școala Altfel, spre exemplu.
Programul spectacolelor de fanfară
Buziaș e un oraș cu tradiție veche, istorie și cultură. Turismul în această zonă trebuie readus la viață, așa că Primăria Buziaș alături de Asociația de Turism Timiș, vor relua în această vară tradiția concertelor de fanfară din parcul Buziaș. Pentru cei care nu știu, fanfara este o formație alcătuită în majoritate de diverse instrumente de suflat și de percuție. La Buziaș concertele de fanfară vor avea loc sub Colonadă, lângă Izvorul Iosif și Grădina bănățeană, din două în două săptămâni, în zilele de duminică. Primul concert are loc mâine, 28 mai, de la ora 11:00, în cadrul manifestărilor Zilele Colonadei și Festivalul veveriței. Celelalte concerte vor avea loc după următorul program:
12 și 26 iunie – ora 12:00;
10 și 24 iulie – ora 12:00;
14 și 28 august – ora 12:00;
11 și 25 septembrie – ora 12:00;
9 octombrie – ora 12:00, în cadrul manifestării Festivalul papricașului.
Orașul e recunoscut pentru faptul că acolo se tratează boli cardiovasculare, boli ale sistemului nervos central, tulburări neuro – psihice, afecțiuni ale tubului digestiv, afecțiuni ale rinichilor și căilor urinare, boli de nutriție, dar și afecțiuni ginecologice. Aerul din stațiune este similar cu al unei locații de la o altitudine de 1.000 m. Acest lucru se datorează parcului dendrologic din Buziaș care se întinde pe o suprafața de 20 de hectare. În parc se regăsesc o mulțime de specii de copaci, printre care și platanul. Copacii din această specie permit ionizarea aerului și creează bine cunoscuta „alee a ionilor negativi”. Aceasta e o atracție turistică pentru orice persoană afectată de stres.
Tot la Buziaș sunt și Cramele de pe dealul Silagiului. Astăzi, dealul Silagiului găzduiește cinci crame care produc vinuri autohtone, din struguri proprii și care oferă vizitatorilor ocazia de a organiza degustări, vizitarea cramei și organizarea de evenimente.
Dicționar
Promenadă: plimbare; loc special amenajat pentru plimbare.