Meseria este brățară de aur, așa spune un vechi proverb românesc. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piața muncii încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. ŞTIRI PENTRU COPII relatează în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre o meserie care controlează sunetul, și anume meseria de producător de muzică. Pentru a afla mai multe despre lumea muzicii electronice, noi am stat de vorbă cu K-lu, un renumit producător și Dj din România.
Meseria despre care o să vorbim astăzi este una relativ nouă. Muzica 100% electronică a luat naștere în anul 1953 în Germania. De atunci, producătorii de muzică au reușit să inventeze zeci de genuri muzicale noi de care cu toții ne putem bucura. Pentru a afla mai multe despre cum funcționează acest proces de creație a muzicii cu ajutorul tehnologiei, noi am stat de vorbă cu Alin Constantin, cunoscut după numele său de scenă Dj K-lu sau pur și simplu K-lu.
Pentru început, trebuie să știți că producătorul de muzică este cel care asta face, produce muzică. Sună destul de simplu, nu? Adevărul este că în industria modernă, producătorul de muzică poate avea mai multe atribute. De exemplu, el poate fi cel care crează imaginea unui artist sau cel care îi scrie melodiile.
Pentru a deveni producător nu îți trebuie neapărat studii superioare. De fapt, în România nici nu prea există astfel de cursuri. O mare parte dintre artiști, printre care și K-lu, au fost autodidacți, adică au învățat singuri. Din fericire pentru noi, YouTube oferă o mulțime de cursuri gratuite pentru a te iniția în această lume a muzicii electronice. Tot ce ai nevoie este voință, ambiție, un calculator sau un laptop și o pereche de căști.
Alin Constantin și-a început cariera muzicală ca și Dj acum 17 ani în perioada sa de studenție. Ulterior, el a început să se joace și cu partea de creație, ajungând să compună zeci de melodii. Multe dintre ele au în prezent sute de mii de ascultări. El vă recomandă să începeți să descoperiți arta de a produce muzică singuri pentru a vă crea o bază. Cu această bază, dacă vreți, puteți să continuați cu studiu de specialitate și să vă perfecționați abilitățile de producător.
Totuși, cum ia naștere o piesă? Doar nu este destul să ne așezăm în fața calculatorului și brusc ne trezim cu o melodie finisată și pregătită pentru a fi ascultată de publicul larg. Oare există o rețetă secretă pe care artiștii precum K-lu o urmează cu sfințenie?
Ei bine, Alin Constantin ne-a povestit că să faci muzică pe calculator este ca o joacă. Explorând sunete vei găsi inevitabil unul care să ți se pară interesant. Acel sunet s-ar putea să te captiveze atât de mult încât să construiești o melodie în jurul său. Sau poate reușești să creezi o linie de bass foarte interesantă pe care mai apoi să încerci să o integrezi într-un întreg. Nu știi niciodată cum îți vine inspirația. Din această cauză, meseria de producător este una dinamică.
Haideți să vorbim acum și despre un alt aspect al acestei meserii, și anume concertele. În cazul în care vrei să fii un producător de muzică și să îți împărtășești muzica cu alții, inevitabil vei ajunge să ai și concerte. Cel mai mare concert al lui K-lu a fost la Electric Castle. Aproximativ 10.000 de oameni au dansat și s-au distrat pe muzica sa. Senzația de a cânta în fața atâtor oameni este de nedescris și te umple de energie, energie pe care o poți simți și la câteva luni după.
Când vine vorba despre aspectul monetar, meseria de producător este una din care poți să trăiești. Fiind un producător independent, K-lu ne-a povestit că trăiește de vreo 10 – 15 ani doar din muzică. La nivel înalt, adică la casele de discuri de renume din țară, poți să ajungi, dacă ești bun, să duci o viață foarte liniștită din punct de vedere financiar. Totuși, cel mai important aspect este că faci ceea ce-ți place, indiferent de cât de mult sau de puțin câștigi.
Am tot vorbit despre artiști independenți și despre casele de discuri. Diferența dintre a fi un producător independent și unul angajat la o casă de discuri este una mare. Imaginați-vă meseria de producător în cadrul unui studio ca pe o slujbă obișnuită. Mergi la job, îți îndeplinești sarcinile, și mergi acasă. Acest lucru îți poate oferi stabilitate financiară, dar, în același timp, poate deveni monoton și nu îți oferă mereu libertate artistică.
Să fii producător independent este ca și cum ai fi propriul tău șef. Ai libertate deplină să compui și să faci ce vrei. Cu toate astea, K-lu ne-a povestit că poți să devii ușor leneș în aceste circumstanțe. Noi nu suntem la fel de duri cu noi cum ar fi un șef. De asemenea, nu există nici o stabilitate financiară la fel de mare. Nu ai un salariu fix precum în cazul caselor de discuri.
Lui Alin Constantin îi place la această meserie faptul că este dinamică, dar echilibrată. Există perioade în care merge la concerte și unde socializează cu o mulțime de oameni, dar există și perioade în care se închide în casă și produce muzică. Indiferent ce faci, știi că îți place și că îți urmezi pasiunea.
Vorbind despre pasiune, aceasta este una dintre cele mai importante calități, dacă nu chiar cea mai importantă. Toți producătorii care au început să facă muzică acasă au fost motivați de pasiune. De asemenea, este foarte important să fii organizat pe partea de creație. Și perseverența este necesară. Fără ea, degeaba ai pasiune dacă nu o îngrijești și nu încerci să te depășești pe tine însuți.
Dj K-lu îi sfătuiește pe tinerii producători și pe viitorii producători să facă muzică de plăcere și nu pentru a primi aprecieri. Un producător ar trebui să alerge după ceva ce-l încântă și care îi alimentează starea de spirit și să facă lucruri de care să fie mândru și peste mai mulți ani.
Cu toții ne bucurăm dacă ceva creat nou este apreciat de oameni. Totuși, dacă doar asta căutăm, zilele în care nu primim aprecieri s-ar putea să ne distrugă moralul și să ne demotiveze. Pe scurt, faceți ce muzică vă place și nu vă așteptați la o recompensă imediată.
Aceasta a fost meseria noastră de astăzi. Sperăm că ați învățat mai multe despre ce presupune meseria de producător de muzică. Pentru mai multe detalii urmăriți interviul video de pe canalul nostru de YouTube. Pe Dj K-lu îl găsiți pe Facebook, Soundcloud, Instagram, YouTube și Band Camp. Noi ne revedem săptămâna viitoare cu o nouă meserie.
O meserie care studiază trecutul. Ce face un arheolog specializat în neolitic ne spune Dan Ciobotaru