Copiilor le place să scrie frumos, de mână. Iată dovada
Deși își petrec o mare perioadă din timp pe internet, copiilor încă le place să scrie frumos de mână. Și avem dovezi. În perioada 15 martie – 15 mai, Muzeul Național al Bucovinei a organizat concursul online „Istoria scrisă frumos. Să scriem caligrafic despre personalități ale Bucovinei”. La competiție au participat aproape 200 de elevi, iar lucrările premiate pot fi văzute mai jos.
Concursul s-a desfășurat pe două categorii de vârstă: nouă – 12 ani și 13 – 18 ani. Fiind vorba de o competiție online, la aceasta s-au înscris aproape 200 de elevi de la școli primare, gimnaziale și liceale din județul Suceava, din țară, dar și din Republica Moldova. Copiii, sub îndrumarea profesorilor, au realizat texte documentate și frumos scrise, caligrafiate, despre viața și activitatea diverselor personalități ale Bucovinei. Printre acestea se numără Alexandru Hurmuzachi, Teodor Bălan, Dionisie Bejan, Epaminonda Bucevschi, George Tofan, Iancu Flondor, Simion Florea Marian, Ciprian Porumbescu și alții.
Cele 174 de lucrări înscrise în concurs au fost jurizate de specialiști ai Muzeului Național al Bucovinei, aceștia având o misiune dificilă. În timpul jurizării s-a ținut cont de scrisul de mână cât mai caligrafic și cât mai corect, de numărul de cuvinte (regulamentul prevedea maxim 150 de cuvinte), dar și de aspectul general al lucrării. În final s-a hotărât care sunt cei trei câștigători ai fiecărei categorii de vârstă, însă s-au acordat și mențiuni speciale. Toate cele 174 de lucrări caligrafiate vor face parte dintr-o expoziție temporară care va fi organizată începând cu 20 iunie la Muzeul de Istorie din Suceava, în Sala Cafeteria.
Lucrările elevilor câștigători
La categoria de vârstă nouă – 12 ani premiul I a fost obținut de Maria Cotleț. Aceasta are 12 ani, este în clasa a VI-a B la Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Suceava și a fost sprijinită de profesoara Baltaru Daniela. În lucrarea sa frumos caligrafiată, Maria a vorbit despre Ciprian Porumbescu, un compozitor român faimos. Pe lângă scrisul minunat, Maria a personalizat și hârtia, aceasta fiind arsă din loc în loc, dându-i astfel un aspect vechi.
La aceeași categorie de vârstă, locul al II-lea a fost obținut de Mihai – David Rîpan. El are 11 ani, e în clasa a IV-a A la Școala Gimnazială nr. 8 Suceava, iar lucrarea lui a fost coordonată de Vartolomei Lăcrămioara. Mihai a ales să vorbească în lucrarea sa despre Simion Florea Marian, o personalitate importantă când vine vorba de etnografia țării noastre. Și lucrarea sa, pe lângă scrisul caligrafic, a fost decorată cu elemente populare.
Locul al III-lea la categoria de vârstă nouă – 12 ani a fost ocupat de Lois Hrihor, un elev de 11 ani care învață în clasa a V-a A la Școala Gimnazială nr. 1 Iaslovăț. În lucrarea sa, coordonată de profesoara Vicovanu Maria, Lois a vorbit despre Eudoxiu Hurmuzachi. La fel ca în cazul celorlalți elevi, și lucrarea lui a fost colorată și decorată în așa fel încât te duce cu gândul la o hârtie de pergament.
Câștigătorii categoriei de vârstă 13 – 18 ani
La cealaltă categorie de vârstă, 13 – 18 ani, premiul I a fost obținut de Larisa Bodnari. Aceasta are 14 ani, e în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială nr. 1 Iaslovăț, iar profesor coordonator i-a fost tot Vicovanu Maria. Tânăra a ales să vorbească în lucrarea sa despre Ion Nistor, un nume important când vine vorba de Bucovina. Scrisul caligrafic al lucrării a fost completat și colorat de câteva flori și frunze din hârtie.
Pe locul al II-lea s-a clasat Ecaterina Mariei, o elevă din clasa a VII-a D de la Școala Gimnazială nr. 3 din Suceava. Lucrarea Ecaterinei, care a fost coordonată de profesoara Soleru Bianca, prezintă viața Episcopului Dosoftei Herescu. La fel ca în cazul celorlalți elevi, și ea a decorat lucrarea cu elemente colorate, dar și cu o biserică frumos desenată.
Alex Mușunoi, un elev în vârstă de 14 ani care învață în clasa a VII-a B la Școala Gimnazială „Iulia Hașdeu” din Galați, este cel care a obținut locul al III-lea. Lucrarea sa se întinde pe două pagini, iar aspectul general chiar te duce cu gândul la un document vechi. Băiatul a ales să vorbească în lucrarea sa despre Alexandru Hurmuzachi, un alt personaj important al Bucovinei.