COMORILE MUZEELOR. O comoară adevărată a fost descoperită într-un câmp, de agricultori. Ce spun arheologii MNaB
Astăzi, la rubrica noastră despre COMORILE MUZEELOR, vorbim despre o comoară adevărată din secolul al XVI-lea descoperită pe un câmp. Acesta a fost găsită recent de către o persoană din Timiș care a anunțat imediat autoritățile. Arheologii Muzeului Național al Banatului s-au deplasat imediat la fața locului pentru a-l studia.
În timp ce Muzeul Național al Banatului se pregătea pentru Noaptea Muzeelor 2023 și echipele de reconstruiri istorice făceau ultimele repetiții, câțiva dintre membrii Secției de Arheologie lucrau la o descoperire incredibilă. Este vorba despre un tezaur monetar care datează tocmai din secolul al XVI-lea.
Săptămâna trecută, Direcția Județeană Pentru Cultură (DJC) Timiș a fost anunțată cu privire la descoperirea unui tezaur monetar. Acesta fusese găsit în zona localității Găvojdia. Ca urmare, arheologii Muzeului Național al Banatului au început o cercetare pe teren pentru a recupera piesele. În final, la fața locului a fost descoperită o adevărată comoară.
Cel care a descoperit tezaurul a anunțat imediat autoritățile
„Este important ca astfel de evenimente să fie corect gestionate. De aceea salutăm gestul celui care a făcut această descoperire. El a anunțat imediat autoritățile și, astfel, cercetarea întregii zone de către specialiști a decurs bine.
Colaborarea utilizatorilor autorizați de detectoare de metale cu specialiștii din muzee și cu cei din direcțiile județene pentru cultură este esențială pentru protejarea corespunzătoare a patrimoniului. Orice verigă lipsă în această colaborare, poate duce la deteriorarea majoră și chiar definitivă a unor obiecte și situri”, a declarat Sofia Berdea, arheolog la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.
Tezaurul conține peste 400 de monede
Tezaurul descoperit constă din peste 400 de monede de schimb din argint, denari ungurești și groși polonezi, monede emise pe parcursul secolului al XVI-lea. Printre ele se regăsesc emisiuni din timpul împăratului Ferdinand I sau Ștefan Báthory, principe al Transilvaniei și rege al Poloniei.
Specialiștii muzeului vor stabili cu exactitate tipurile monetare și valoarea tezaurului după intervențiile de curățare și conservare. Având în vedere locul descoperirii, între Lugoj și cetatea medievală Jdioara, precum datarea tezaurului, se poate spune că îngroparea acestuia a avut loc cel mai probabil în perioada zbuciumată a secolelor XVI – XVII. La acea vreme, luptele dintre trupele otomane și cele creștine erau frecvente.
Din păcate, în urma lucrărilor agricole care au răvășit locul descoperirii, arheologii nu au putut cerceta modul de îngropare a monedelor. Ele erau de obicei așezate în diferite vase ceramice sau în punguțe din piele.