Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice, unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Pentru că a venit căldura și ne putem petrece mai mult timp în aer liber, ȘTIRI PENTRU COPII s-a gândit să vă prezinte, săptămânal, în cadrul acestei rubrici, un loc de poveste din Delta Dunării, iar primul din această mini serie este Gura Portiței. Acesta este unic în Europa, fiind locul în care Marea Neagră se întâlnește cu Delta Dunării. Practic, e o insulă. Dacă inițial Gura Portiței era un sat pescăresc, azi locația e cunoscută ca fiind una dintre cele mai retrase și mai liniștite destinații turistice de la noi.
Plaja de pe insulă are o lungime destul de mare, de aproximativ 4 km, însă nu toată e publică. O mare parte din ea este strict protejată, ceea ce înseamnă că turiștii nu au acces. Satul de vacanță Gura Portiței este locul unde poate fi admirată atât flora și fauna specifică Deltei, cât și cea a Mării Negre. Conform Muzeului Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, în zonă cuibăresc numeroase păsări. Printre ele se numără ciocîntors, o specie protejată, dar și pescărușul argintiu, cel mai mare pescăruș de la noi, și pescărușul râzător. „Chirele de baltă sunt destul de frecvente și sunt cunoscute și sub numele de „rândunele de mare” datorită siluetelor elegante. Este cunoscut faptul că dacă masculul este acceptat de femelă, acesta îi oferă partenerei pește, ca „dar de nuntă””, informează reprezentanții muzeului.
Cum ajungi la Gura Portiței
Vizita la Gura Portiței se poate transforma chiar și într-o vacanță. Asta deoarece acolo există mai multe variante de cazare. Fiind vorba de o insulă, cea mai des întâlnită întrebare când vine vorba de acest loc este „cum ajungi acolo?”. Ei bine, lucrurile sunt simple. Primul pas este să ajungeți în portul Jurilovca. Distanța exactă de acasă și până acolo o puteți afla intrând aici. De acolo și până la Gura Portiței traseul durează aproximativ 30 de minute și se face cu barca. Bărcile din Gura Portiței circulă de trei ori pe zi, iar cele din portul Jurilovca circulă non – stop în funcție de cerere. Programul după care circulă bărcile este următorul: