„Integrare prin compasiune”, un proiect adresat copiilor ucraineni refugiați
Din cauza războiului din țara vecină o mulțime de copii au ajuns la noi în țară. La Satu Mare, începând cu 1 iunie, va fi derulat proiectul „Integrare prin compasiune”. În cadrul acestuia zeci de copii proveniți din casele de tip familial din Ucraina și aflați acum în grija Primăriei Negrești – Oaș vor avea acces la activități sportive și asistență pentru continuarea programului școlar.
Proiectul „Integrare prin compasiune” este inițiat de Asociația Caiac SMile în parteneriat cu Primăria Negrești – Oaș și compania Alu Menziken. Un număr de 80 de copii vor participa, timp de trei luni și de trei ori pe săptămână, la diverse activități. Practic, vor lua parte la o tabără de vară.
Activitățile vor avea loc la hotelul „Lacul lui Pintea” din localitatea Livada. Copiii vor participa la aceste activități începând cu data de 1 iunie și până în 31 august. În tot acest timp, în timpul programului, copiii vor primi o masă caldă în fiecare zi. Totodată, vor primi și asistență în continuarea programului școlar prin lecții interactive și dezbateri sub formă de jocuri. De asemenea, beneficiarii proiectului vor primi suport psihic și emoțional. Și, pe lângă asta, vor fi supravegheați pentru menținerea siguranței și sănătății fizice.
Mai multe despre proiectul „Integrare prin compasiune”
Proiectul de care vor beneficia cei 80 de copii are ca obiectiv principal combaterea, pe cât posibil, a consecințelor nefaste pe care războiul le are asupra dezvoltării lor. Activitățile urmăresc prevenirea și corectarea abandonului școlar, precum și promovarea accesului la educație, susținerea și încurajarea creativității. De asemenea, prin intermediul activităților sportive, abilitățile motrice, senzoriale și cognitive ale copiilor se vor îmbunătăți.
„Dorim să-i integrăm pe acești copii într-o comunitate care are ca nucleu socializarea, dezvoltarea și depășirea limitelor într-un mediu în care să se simtă protejați, susținuți și încurajați să se dezvolte pe toate planurile. Sportul creează un nou cadru de cooperare între popoare, prin transformarea războiului, a violenței și a discriminării într-o cultură non-violentă, a toleranței și solidarității. Le mulțumim partenerilor de la Alu Menziken și Primăriei Negrești – Oaș”, a declarat Ionuț Stancovici, președintele asociației Caiac SMile.
„Salut inițiativa Asociației Caiac SMile și îi mulțumesc lui Ionuț Stancovici pentru că s-a gândit la integrarea acestor copii. Ne bucurăm că îi putem susține și că putem fi un oraș adoptiv prietenos și sigur pentru ei”, a declarat primarul orașului Negrești – Oaș, Aurelia Fedorca.