Stejarul Regelui, din Timișoara, înlocuit cu unul plantat de Principesa Margareta
Azi, la Timișoara a avut loc un eveniment important. Stejarul Regelui a fost înlocuit cu unul plantat de Principesa Margareta. Ea a fost prezentă acolo special pentru acest lucru.
La bază am putea spune că evenimentul este unul trist. Asta deoarece a fost înlocuit unul din stejarii plantați în anul 1923 de către Regele Ferdinand I și Regina Maria, în Piața Libertății. Cei doi copaci se regăseau în fața Garnizoanei și ambii au prezentat semne de boală. În urma unor analize s-a constatat că unul dintre ei nu mai poate fi salvat. Pentru a evita vreun incident neplăcut, Primăria Municipiului Timișoara a hotărât ca stejarul să fie îndepărtat și înlocuit cu altul.
„Săditu’s-a acest stejar în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. În anu 1923, luna maiu, ziua întâi, sub glorioasa domnie a Majestății Lor Regele Ferdinand I, făuritorul României Mari și de toți iubita Regina Maria… Crești cu vigoare arbore al încoronării și fii simbol al Daciei felix reînviate spre fericirea țării și mândria neamului”. Asta scrie pe plăcuța care se regăsește în fața Garnizoanei.
Odată cu plantarea noului copac, bulevardul își primește denumirea pe care a avut-o în urmă cu zeci de ani. În semn de prețuire față de fostul suveran, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei a dezvelit plăcuța cu denumirea „Bulevardul Regele Mihai I”, în Piața Victoriei, în apropierea Operei. Un bulevard central își redobândește astfel denumirea de până în 1947 și se întinde de la Bulevardul Ferdinand I până la Piața Mărăști.
Vechiul stejar, transformat în operă de artă
De acum înainte în fața Garnizoanei din Piața Libertății din Timișoara se regăsesc doi stejari. Unul plantat acum aproape 100 de ani de Regele Ferdinand și Regina Maria, în 1923, și unul plantat de Principesa Margareta, în 2022. Din cercetările efectuate se pare că nici celălalt stejar nu e tocmai sănătos, însă se fac eforturi pentru salvarea sa. Stejarul care a fost înlocuit nu a fost aruncat pur și simplu. El are însemnătate chiar dacă a rămas fără viață. Acesta a fost donat Facultății de Arte și Design din Timișoara, acolo unde va fi transformat într-o operă de artă și mai apoi amplasat într-un loc public din oraș.