Ziua internațională a muzeelor. Ce muzee interesante există pe glob
Astăzi sărbătorim Ziua internațională a muzeelor. Cu această ocazie noi am decis să vă prezentăm câteva dintre cele mai neobișnuite muzee de pe glob.
Astăzi, 18 mai, este sărbătorită în toată lumea Ziua internațională a muzeelor. Această sărbătoare a luat naștere în anul 1977 și reprezintă un moment unic pentru comunitatea muzeală internațională.
Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a-i face pe oameni să conștientizeze cât de importante sunt acestea. Ele constituie un mijloc de schimb cultural, de îmbogățire a culturilor și de dezvoltare a cunoașterii reciproce, a solidarității și a păcii între oameni.
Tot mai multe muzee din toată lumea participă anual la această sărbătoare. În anul precedent au luat parte la eveniment peste 37.000 de muzee din aproximativ 158 de teritorii și țări. Din această cauză, noi am decis să vă prezentăm câteva dintre cele mai interesante, dar și bizare, muzee.
Muzeul Micropia din Amsterdam
Microbii se află peste tot, chiar dacă ne este greu să îi vedem. Unii oameni se tem de ei. Din această cauză, Muzeul Micropia ar putea fi o adevărată casă a groazei pentru aceștia.
O vizită la acest muzeu ar putea să te învețe mai multe despre microbi. Acesta este singurul muzeu de acest tip din lume și își propune să aducă o imagine pozitivă micilor organisme care sunt asociate în mod obișnuit cu bolile. De fapt, ei sunt esențiali pentru viața de zi cu zi a oamenilor.
Exponatele muzeului sunt împărțite în categorii precum fermentarea, virușii și vaccinurile. Una dintre cele mai interesante expoziții se numește „gură la gură” și ne prezintă câți microbi se transmit în timpul unui sărut.
Muzeul Internațional al Spionilor din Statele Unite
Muzeul Internațional al Spionilor ne deschide o fereastră către lumea palpitantă a spionajului. Deși spionajul este un subiect plin de secrete, muzeul încearcă să ne facă să înțelegem importanța adunării de informații și ce rol au jucat spionii de-a lungul istoriei și chiar și în prezent.
Acest muzeu deține cea mai mare colecție de obiecte de spionaj. Expozițiile sunt împărțite în diverse categorii printre care o expoziție interactivă numită „Spion în operațiune”. În cadrul acesteia, vizitatorii pot deveni timp de o oră agenți secreți într-un simulator.
Printre artefactele muzeului se numără un pistol sub formă de ruj cunoscut și sub numele de „sărutul morții”. Acesta a fost folosit de spioanele KGB în timpul Războiului Rece. De asemenea, un alt artefact foarte interesant este mașina Aston Martin DB5 care a apărut în filmul James Bond din anul 1964.
Muzeul zgărzilor de câine din Regatul Unit
Cu toții iubim câinii. Ei sunt “cel mai bun prieten al omului” de mii de ani. În onoarea acestora, în Regatul Unit a fost deschis Muzeul zgărzilor de câine. Muzeul se află în interiorul Castelului Leeds și este primul de acest fel din lume.
Colecția se află în interiorul fostului grajd al castelului. Ea este deschisă publicului încă din anul 1976. Din cele 130 de piese rare și valoroase expuse, cea mai veche datează încă de la sfârșitul secolului al XV-lea.
Muzeul culturii pâinii din Germania
Pâinea este nelipsită din dieta noastră. Încă de la începuturile agriculturii, ea a reprezentat o formă principală de hrană. Din această cauză, Muzeul culturii pâinii din Germania a decis să îi aducă omagiul pe care îl merită.
Muzeul a fost fondat în anul 1955 și își propune să ne prezinte istoria de 6.000 de ani a pâinii. Prima expoziție permanentă datează încă din anul 1960. Acesta este primul muzeu de acest fel din lume și în prezent se află în Salzstadel, o clădire istorică din Ulm, Germania.
Clădirea muzeului găzduiește peste 18.000 de obiecte dintre care 700 sunt expuse permanent. Exponatele ne arată cât de importantă este pâinea pentru societate. De asemenea, în cadrul muzeului ne sunt prezentate o mulțime de modalități de preparare a pâinii, dar și cum au evoluat acestea de-a lungul timpului. Cu toate astea, pâinea nu face parte din exponate deoarece, potrivit muzeului, ea trebuie savurată de oameni, nu privită.
Muzeul ramenului la pahar din Japonia
Ramenul la pahar este mâncarea preferată a studenților de pe tot globul. Acest preparat a luat naștere în Japonia și s-a răspândit rapid datorită faptului că este ieftin și delicios. În Japonia există două astfel de muzee. Cel mai important este cel din Osaka deoarece aici este locul unde a fost creat ramenul la pahar, în anul 1958.
Vizitatorii muzeului au posibilitatea de a-și crea propriul ramen la pahar. Acesta este singurul loc din lume unde poți face asta. De asemenea, ei pot admira procesul de creație a primului astfel de ramen. Nu în ultimul rând, muzeul conține o colecție impresionantă de 800 de ambalaje de ramen din toată lumea.
Ars Electronica din Austria
Ars Electronica este un institut cultural, educațional și științific concentrat pe arta digitală care a fost inaugurat în Linz în anul 1979. Încă din anul 1996, acesta s-a concentrat pe dezvoltarea de proiecte inedite alături de artiști, oameni de știință, designeri, dezvoltatori, antreprenori și activiști din toată lumea.
Vizitatorii muzeului din Linz vor simți de parcă pășesc în viitor. Ei vor putea observa inteligența artificială gândind, mașini care se conduc singure, roboți și imprimante 3D. De asemenea, există posibilitatea și să-ți procesezi propriul ADN. Dacă ești pasionat de tehnologie, acesta este locul ideal pentru tine.