Profesorilor le va fi interzis să facă meditații cu elevii de la clasă. Cadrele didactice riscă sancțiuni
Modificările din domeniul educației continuă. Profesorilor le va fi interzis, prin lege, să facă meditații cu elevii de la clasă. Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, spune că această măsură urmărește două aspecte: relevanța notelor și respectarea condițiilor de etică.
Meditațiile în sine nu vor fi interzise, însă elevii nu se vor putea pregăti în particular cu același profesor care le predă și la școală. „Meditațiile se practică în orice alt stat european. Nu poți să interzici unui părinte care dorește o pregătire suplimentară pentru propriul copil să facă acest lucru. Pregătirea suplimentară este în interesul educației, deci este un lucru acceptat, repet, în orice stat al acestei lumi. Pe de altă parte, vrem să avem relevanța notelor și vrem să avem respectarea condițiilor de etică în sistemul de educație.
Relevanța notelor are de suferit atunci când un profesor face meditații cu elevi de la propria clasă pe care mai apoi îi notează. Pe de altă parte, pentru a asigura obiectivitatea în activitatea de predare și de evaluare la clasă, dorim să propunem prin lege ca personalului didactic de predare să îi fie interzis să desfășoare meditații cu elevii de la clasă, având ca obligație de diligență să depună eforturi în vederea eliminării necesității pregătirii suplimentare, la modul general”, a explicat Sorin Cîmpeanu, ieri, în cadrul unei emisiuni TV.
De când ar putea intra în vigoare această lege
Ministrul Educației a vorbit și despre momentul în care această lege care le interzice profesorilor să desfășoare meditații cu elevii de la clasă ar putea intra în vigoare. „România Educată are ca obiectiv transpunerea obiectivelor într-un pachet legislativ. Pachetul legislativ trebuie să poată fi aplicat începând cu septembrie 2023. La nivel de planul cadru, curriculum și tot felul de alte lucruri de interes maxim pentru tinerele generații. Ca să se poată aplica în anul septembrie 2023 avem nevoie de pregătire pentru legislația subsecventă. Deci pachetul legislativ ar trebui să intre în vigoare în acest an, iar prevederea despre care discutăm, cu interdicția de a face meditații cu proprii elevi de la clasă, sunt convins că poate să intre încă din anul școlar 2022 – 2023. Foarte rapid”, explică Sorin Cîmpeanu.
Atunci când o lege nu este respectată există sancțiuni. Această lege nu face excepție, iar ministrul Educației spune că se iau în calcul sancțiuni pentru nerespectarea legii. „În acest moment nu pot să vă dau exemple pentru că ele trebuie să fie corelate cu multe alte legi care sunt în vigoare și sunt juriștii cei în măsură să stabilească sancțiuni corelate cu gravitatea abaterilor”, precizează ministrul Educației.