Meseria este brățară de aur, așa spune un vechi proverb românesc. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piața muncii încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. ŞTIRI PENTRU COPII relatează în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre o meserie care descoperă trecutul, adică despre ce face un arheolog. Nu este vorba despre orice arheolog, ci unul specializat în neolitic.
Despre meseria de astăzi am mai discutat în trecut. Cu toate astea, ea se specializează pe mai multe ramuri, fiecare cu particularitățile sale. Dan Ciobotaru este un arheolog specializat în neolitic care lucrează în cadrul Muzeului Național al Banatului. El explorează și cercetează situri arheologice de peste 25 de ani. Astăzi ne va povesti în ce constă exact activitatea sa și cum putem noi la rândul nostru să îi călcăm pe urme.
Arheologul este o persoană interesată de trecut care lucrează în cadrul unui institut de cercetare sau al unui muzeu. El se poate specializa pe orice perioadă a istoriei în funcție de preferințele sale. Bineînțeles, asta nu înseamnă că el nu trebuie să aibă cunoștințe în toate ariile istoriei. După cum spuneam, Dan Ciobotaru este specializat pe neolitic, adică de perioada care a pus bazele lumii pe care o cunoaștem astăzi.
Mai exact, neoliticul a avut loc acum aproximativ 8.000 de ani. În această perioadă s-au construit case, fortificații și sate bine organizate. De asemenea, atunci oamenii au început să practice agricultura și crescutul de animale, dar și să folosească și să prelucreze unelte. Este important de știut că oamenii nu foloseau încă unelte din metal. Acestea au apărut abia mai târziu. Oamenii din neolitic foloseau în special unelte din piatră pe care o ciopleau sau o șlefuiau.
Perioada neolitică este una fascinantă. Nu există foarte multe surse scrise din acea vreme. Astfel, activitatea arheologilor este esențială pentru descoperirea secretelor din neolitic. Arheologul are șansa de a vedea cum arătau așezămintele oamenilor din acea vreme, ce unelte foloseau, felul în care erau structurate satele și multe alte detalii.
Toate obiectele și locațiile studiate au mii de ani vechime. Din această cauză, arheologul trebuie să fie foarte precaut pentru a se asigura că nu distruge nimic când intră într-un sit cercetat. Principalul său interes este să descopere așezăminte și obiecte vechi pentru a ni le prezenta nouă, în muzeu.
Ați putea să vă gândiți la săpăturile arheologice ca la niște aventuri. Chiar dacă nu sunt la fel de pline de adrenalină precum cele din filmele cu Indiana Jones, ele oferă multe satisfacții. Totuși, este bine să știți că arheologia nu presupune doar această imagine romantică. Veți avea parte de mult praf, efort fizic, ploaie și oboseală, dacă alegeți să practicați această meserie.
În neolitic, oamenii preferau să trăiască în comunități mici. Acestea ofereau siguranță și stabilitate. Cu toate astea, au existat și fortificații cu sute sau chiar mii de locuitori. Un astfel de exemplu se află lângă Timișoara, la Chișoda. Acolo, arheologii au descoperit un adevărat oraș preistoric de sute de metri. Se presupune că în zonă a existat o mișcare constantă de populație, acesta fiind un punct important. Totuși, aceste cazuri sunt izolate.
Meseria de arheolog este una dinamică. Mereu vor fi descoperite așezăminte și obiecte noi. Chiar și noi dacă am merge acum pe un câmp am avea șansa să găsim un ciob de oală de lut vechi de mii de ani. Bineînțeles, fără cunoștințe nici nu am ști ce ținem în mână. Din această cauză noi avem nevoie de educație în domeniu.
Pentru a deveni arheolog este nevoie de urmarea unei specializări în cadrul unei facultăți de istorie. De asemenea, există posibilitatea să lucrezi în domeniu și venind dinspre alte specializări precum fizica sau biologia. De-a lungul timpului, arheologia s-a dezvoltat odată cu evoluția tehnologică. În prezent, arheologii colaborează cu o mulțime de specialiști și se folosesc de aparaturi sofisticate care să le permită să scoată la iveală secretele trecutului.
De exemplu, arheologii se folosesc de sateliți speciali sau de drone pentru a analiza zone mari de terenuri. Mai apoi există și magnetometre care le arată cum sunt distribuite structurile de sub pământ. Cu ajutorul acestora, arheologii își pot face o idee despre cum arată situl chiar dinainte să înceapă săpăturile.
Ulterior, toate obiectele și probele de sol recoltate sunt trimise către alți specialiști. Aceștia au o mulțime de metode și de aparaturi cu care pot verifica vechimea și componența chimică a descoperirilor. Tot procesul este unul complex. O analiză poate dura chiar și câțiva ani.
O particularitate a arheologiei asupra neoliticului este faptul că majoritatea structurilor din această perioadă se află sub alte structuri. Din această cauză arheologii trebuie să aibă mare grijă atunci când sapă. Chiar dacă acele obiecte sau structuri care le acoperă pe cele din neolitic nu fac parte din domeniul lor, arheologii trebuie să aibă un anumit nivel de cunoștințe despre ele.
Pentru Dan Ciobotaru, cel mai frumos sentiment este acela când descoperă un obiect neobișnuit. El asociază această senzație cu cea a unui pescar care tocmai a adus pe uscat un pește mare după o luptă crâncenă. De foarte multe ori însă vei avea parte de această satisfacție și când descoperi un obiect uitat în colecția muzeului. Mai apoi există și plăcerea să împărtășești ce ai descoperit cu cei din jur și chiar să organizezi expoziții.
Când vine vorba despre aspectele negative ale meseriei, Dan și-ar dori ca oamenii să fie mai interesați de istorie și de trecutul regiunii lor, dacă nu chiar de cel al întregii țări.
Dan Ciobotaru îi sfătuiește pe tinerii interesați de arheologie să fie curioși și să vină la muzeu ca să ceară să vadă toată colecția alături de un specialist. De asemenea, există și opțiunea să participați la săpături. Astfel veți căpăta o experiență minunată practicând o meserie frumoasă. Chiar dacă nu toți veți ajunge să practicați mai târziu în viață arheologia, cu siguranță participarea la un șantier arheologic va fi o amintire de neuitat.
Aceasta a fost meseria noastră pentru astăzi. Sperăm că ați învățat mai multe despre neolitic și despre ce face un arheolog specializat în această perioadă istorică. Ca de obicei, pentru mai multe detalii și povești interesante despre arheologie urmăriți interviul video de pe canalul nostru de YouTube. Noi ne revedem săptămâna viitoare cu o nouă meserie.
O meserie în care ajuți la nașterea unor noi ființe. Ce face o moașă ne spune Diana Damian