Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Insulele Falkland, paradisul pinguinilor. Există o dispută de sute de ani între Regatul Unit și Argentina pentru acest teritoriu.
Insulele Falkland, cunoscute și după numele de Insulele Malvinas, sunt un teritoriu care se guvernează singur al Regatului Unit din sudul Oceanului Atlantic. Ele se află la 480 de kilometri de vârful sudic al continentului sud-american. Capitala și cel mai mare oraș este Stanley care se află pe Falklandul de Est. Populația țării este de aproximativ 2.500 de oameni.
Această țară are două insule principale, adică Falklandul de Est și cel de Vest, dar și peste 200 de insulițe. Guvernul Insulelor Falkland administrează și teritoriul Georgiei de Sud și a Insulelor Sandwich de Sud.
Cele două insule principale sunt acoperite de dealuri. Înălțimea maximă se află pe Muntele Usborne din Falklandul de Est la o altitudine de 705 metri. Climatul insulelor este răcoros și vânturos. De-a lungul anului el nu variază aproape deloc. Temperatura medie anuală este de 5 °C, maxima fiind de 9 °C iar minima de 3 °C.
Vegetația insulelor nu conține deloc copaci. În general, insula este acoperită de iarbă. Din această cauză, una dintre principalele activități de pe Insulele Falkland este crescutul de oi, acestea aflându-se pe steagul oficial.
În prezent nu mai există mamifere indigene insulelor. Vulpile sălbatice au dispărut complet. Mai există însă peste 65 de specii de păsări. Interesant este că Insulele Falkland au devenit în timp un adevărat paradis pentru pinguini. Există milioane de astfel de păsări adorabile pe insule. Când vine vorba de animale marine, delfinii, leii de mare și focile elefant sunt la ordinea zilei.
Se crede că navigatorul englez John Davis a fost cel care a văzut pentru prima oară Insulele Falkland în anul 1592. Cu toate astea, nu toți istoricii sunt de acord cu această ipoteză. Astfel, primul om care a văzut cu siguranță insulele a fost neerlandezul Sebald de Weerdt în anul 1600.
Căpitanul englez John Strong a fost primul care a pus piciorul pe insule în anul 1690. Acesta a fost și cel care a denumit insulele după Viscount Falkland, un oficial naval britanic. Navigatorul francez Louis-Antoine de Bougainville a pus bazele primului așezământ pe Falklandul de Est în anul 1764 și a denumit insulele Malovines.
În anul 1765, britanicii au fost primii care au populat Falklandul de Vest. Aceștia nu aveau să rămână mult. După doar cinci ani au fost alungați de spanioli care cumpăraseră așezămintele franceze în anul 1767.
Baza britanică a fost refăcută la scurt timp, în anul 1771, după o amenințare de război. Totuși, aceștia au ales să se retragă după doar trei ani din motive economice, fără să cedeze însă posesia insulelor.
În anul 1820, guvernul de la Buenos Aires, Argentina, care tocmai își declarase independența față de spanioli în anul 1816, și-a proclamat suveranitatea asupra Insulelor Falkland. În anul 1831, vasul american Lexington a distrus așezămintele argentiniene din Falklandul de Est ca răspuns în fața arestării a trei vase americane din cauza vânătorii de foci.
În anul 1833, forțele britanice au alungat restul argentinienilor de pe insule fără să tragă un singur foc. Până în anul 1885, peste 1.800 de britanici locuiau și se guvernau singuri pe insule. În această perioadă, Argentina a protestat constant împotriva ocupării britanice.
După cel de-Al Doilea Război Mondial, problema suveranității Insulelor Falkland a devenit o problemă a Națiunilor Unite. În anul 1964 a fost dezbătut acest subiect de către un comitet responsabil de decolonizare.
Argentina a revendicat insulele pe baza Tratatului de la Tordesillas din anul 1494, tratat în care Spania și Portugalia au împărțit continentul american, pe baza faptului că insulele sunt mai apropiate de Argentina și pe baza decolonizării britanice. Marea Britanie revendica insulele pe baza ocupației lor constante ce a avut loc de-a lungul a sute de ani și pe baza faptului că majoritatea locuitorilor erau de origine britanică.
În anul următor, Națiunile Unite au invitat Marea Britanie și Argentina să poartă discuții pentru a putea rezolva această dispută într-un mod pașnic. Discuțiile aveau să continue până în februarie 1982, moment în care guvernul militar argentinian a invadat Insulele Falkland. Acest atac avea să dea naștere unui conflict de 10 săptămâni, conflict care s-a sfârșit prin predarea forțelor argentiniene.
Marea Britanie aveau să refacă relațiile diplomatice în anul 1990. Cu toate astea, Insulele Falkland rămân în continuare un subiect sensibil. La începutul secolului al XXI-lea, pe insulă staționau aproximativ 2.000 de militari britanici.
În ianuarie 2009 a fost emisă o nouă constituție care a împuternicit statutul de teritoriu britanic care se administrează singur. Ulterior, în urma unui referendum din martie 2013, locuitorii insulelor au votat ca Insulele Falkland să rămână un teritoriu britanic.
Moneda oficială este lira Falkland și are aceeași valoare cu lira sterlină. Majoritatea oamenilor au loc de muncă. Sistemul de asistență socială este bun iar educația primară este gratuită. Există o școală primară și una secundară în Stanley, dar există și alte școli mai mici în mediul rural. Spitalul din Stanley oferă servicii medicale gratuite.
Sursă foto: worldtravelguide.net, wikimedia.org, telegraph.co.uk, planetware.com, danflyingsolo.com, delicious.com.au
Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Sao Tome și Principe, a doua cea mai mică țară africană