Noaptea Europeană a Muzeelor 2022. Ce activități au pregătit muzeele din țară
Sâmbătă, 14 mai, va avea loc în toate țările membre ale Uniunii Noaptea Europeană a Muzeelor 2022. Bineînțeles, și muzeele din țara noastră își vor deschide porțile către cei interesați de artă, cultură, istorie și natură.
Celebra Noapte Europeană a Muzeelor se sărbătorește în acest an în seara de 14 mai. Ca de obicei, cu această ocazie toate muzeele din România au pregătit un program deosebit pentru cei pasionați de cultură, artă, istorie și natură. Astfel, noi am decis să vă prezentăm câteva dintre activitățile muzeelor din toată țara. Lista completă de localități și de muzee care participă la această sărbătoare poate fi găsită accesând acest link.
Suceava
Muzeul Național al Bucovinei va sărbători această seară prin deschiderea următoarelor obiective: Muzeul de Istorie, Cetatea de Scaun, Muzeul Satului Bucovinean, Hanul Domnesc și Muzeul de Științele Naturii. De asemenea, cu această ocazie vor avea loc și două concerte de muzică clasică, la Cetatea de Scaun și la Hanul Domnesc. Ambele concerte vor avea loc în intervalul orar 19:00 – 21:00.
București
Muzeul Țăranului Român
Muzeul Țăranului Român vă așteaptă în acest an cu șase expoziții temporare și cu un târg de bere artizanală românească. Din păcate, expoziția permanentă va fi închisă deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff nu a reintrat, încă, în funcțiune.
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
Muzeul Antipa a pregătit pentru Noaptea Europeană a Muzeelor 2022 un program care include, pe lângă vizitarea gratuită a expoziției permanente, o seară de folk în grădina Muzeului. De asemenea, vor avea loc și activități de colectare a insectelor nocturne și de interceptare a liliecilor în curtea Muzeului.
Muzeul Municipiului București
Muzeul Municipiului București este pregătit să-i întâmpine pe vizitatorii dornici să participe la această seară culturală. Cu această ocazie specială, muzeele și casele memoriale din structura MMB vor putea fi vizitate gratuit. Unele dintre acestea vor oferi publicului programe artistice, destinate să faciliteze o excelentă experiență muzeală.
Deva
Muzeul Civilizației Dacice și Romane va organiza evenimente în trei dintre locațiile sale. Este vorba despre Palatul Magna din Deva, Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Orăștie și Muzeul de Istorie Locală și Etnografie din Brad. Publicul va putea vizita expozițiile Muzeului Civilizației Dacice și Romane gratuit.
Oradea
Muzeul Țării Crișurilor Oradea va organiza cu ocazia Nopții Muzeelor 2022 cea de-a VII-a ediție a manifestării Muzeele orădene împreună! Participanții vor avea șansa să participe la diverse activități organizate de toate muzeele din oraș precum exerciții demonstrative de mânuiri de arme. Intrarea este liberă la toate obiectivele.
Timișoara
Muzeul Național al Banatului se alătură acestui eveniment prin diverse expoziții și activități. Începând cu ora 18:00, în curtea Bastionului Theresia vor avea loc activități de reconstruire istorică la care vor participa grupurile de re-enactment „Eyaletul de Timișoara”, „Losonczy”, „Hrafnabroethr”, „Proiectul Răscoala” și „Asociația de Reconstruiri Istorice Timișoara”. Ulterior vor avea loc prezentări și scenete din istoria Timișoarei.
Iași
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași vă invită să descoperiți o mulțime de expoziții fascinante în seara de sâmbătă. Participanții vor avea șansa să afle mai multe despre obiecte restaurate, Civilizația Cucuteni, moneda Euro și multe altele. Intrarea este gratuită pentru toată lumea.
Brașov
Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov vă invită la o seară unde veți avea ocazia să vizitați expoziția permanentă a Muzeului „Casa Mureșenilor”. De asemenea, vor avea loc și ateliere interactive și chiar concerte vocal-instrumentale. Participarea la evenimente este gratuită.