Comisia Europeană anunță noua strategie de protejare a copiilor în mediul online
Vești bune atât pentru părinți, cât și pentru copii. Comisia Europeană anunță noua strategie de protejare a copiilor în mediul online. Serviciile digitale vor fi adaptate vârstei, astfel încât fiecare copil să fie protejat și respectat.
În ultimii zece ani, tehnologiile digitale și modul în care copiii le utilizează s-au schimbat dramatic. Majoritatea copiilor își folosesc zilnic smartphone-urile și o fac de la o vârstă fragedă. Dispozitivele moderne aduc oportunități și beneficii, permițându-le copiilor să interacționeze cu ceilalți, să învețe online și să se distreze. Însă aceste avantaje nu sunt lipsite de riscuri. Printre acestea se numără dezinformarea, hărțuirea cibernetică sau conținuturile dăunătoare și ilegale de care copiii trebuie să fie protejați.
Noua strategie anunțată în 11 mai de Comisia Europeană vizează un conținut și servicii online accesibile, adecvate vârstei și informative, care să fie în interesul superior al copiilor. „Fiecare copil din Europa merită să se dezvolte într-un mediu digital sigur și eficient. Prin noua strategie, dorim să sprijinim accesul la dispozitive și competențe digitale pentru copii, în special pentru cei aflați în situații vulnerabile, să combatem hărțuirea cibernetică și să protejăm toți copiii de conținutul online dăunător și ilegal. Acest lucru este în concordanță cu valorile noastre fundamentale și cu principiile noastre digitale”, spune Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv responsabil pentru inițiativa „O Europă pregătită pentru era digitală”.
Elementele cheie ale strategiei
Noua strategie a Comisiei Europene pentru un internet mai bun pentru copii se bazează pe trei elemente cheie:
Experiențe digitale sigure, protejând copiii de conținuturi, comportamente și riscuri online dăunătoare și ilegale și îmbunătățind bunăstarea lor printr-un mediu digital sigur și adecvat vârstei;
Responsabilizarea digitală, astfel încât copiii să dobândească abilitățile și competențele necesare pentru a face alegeri în cunoștință de cauză și a se exprima în mediul online în condiții de siguranță și responsabilitate;
Participarea activă. Respectând copiii, oferindu-le un cuvânt de spus în mediul digital și implicându-i în mai multe activități, micuții mai experimentați îi vor învăța pe alți copii despre oportunitățile și riscurile din online.