Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Tarantula Goliath, cea mai mare tarantulă
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre tarantula Goliath, cea mai mare tarantulă de pe glob. Ea mai este numită și „tarantula mâncătoare de păsări”.
Tarantula despre care vorbim astăzi este impresionantă. Ea și-a obținut denumirea de „tarantulă Goliath” datorită dimensiunii sale. Unii o mai numesc și „mâncătoarea de păsări”. Totuși, deși ar fi posibil, ultima afirmație nu este chiar adevărată.
Tarantula Goliath trăiește în nordul Americii de Sud, adică în Surinam, Guyana Franceză, nordul Braziliei și în sudul Venezuelei. Ea preferă zonele mlăștinoase unde își poate construi cu ușurință vizuinele în care trăiește.
Aceste tarantule sunt uriașe
Aceste tarantule impresionante au o anvergură a picioarelor de până la 30 de centimetri, în timp ce corpurile lor au o lungime de până la 13 centimetri. Greutatea lor poate fi de până la 175 de grame. În general, ele sunt închise la culoare dar pot avea chiar și o culoare ușor aurie.
Spre deosebire de alte specii de păianjeni, femelele nu devorează masculii în timpul împerecherii. Ele se maturizează în trei – șase ani iar durata lor de viața medie este de 15 – 25 de ani. Masculii în schimb au o durată de viață de până la șase ani. După împerechere, femelele depun 100 – 200 de ouă care eclozează după șase – opt săptămâni.
Colții săi injectează venin
Precum alte tarantule, și tarantula Goliath are colți destul destul de lungi încât să penetreze pielea noastră. Ei pot avea o lungime de până la patru centimetri. De asemenea, aceștia conțin o cantitate de venin de care este injectat atunci când tarantulele se simt amenințate.
Cu toate astea, veninul tarantulei Goliath nu este un pericol pentru noi. Mulți specialiști îl aseamănă cu cel de viespe. Tarantulele mușcă oamenii doar când se simt amenințate iar multe dintre mușcăturile lor nici nu injectează acel venin.
Unii oameni o consideră o delicatesă
După cum spuneam, chiar dacă local sunt cunoscute drept „mâncătoarele de păsări”, tarantula Goliath preferă multe alte surse de hrană. În sălbăticie ele se hrănesc cu viermi, melci, insecte și multe animale micuțe.
Procesul de hrănire nu are loc afară. Tarantulele preferă să-și tragă prada în bârlog și să o consume în liniște. În cazuri extreme, cercetătorii au observat că tarantula Goliath se poate hrăni și cu rozătoare, broaște, șopârle și chiar șerpi.
Deși pare ciudat, această tarantulă este comestibilă pentru noi. Ea face parte dintr-o mulțime de mâncăruri locale din nord-estul Americii de Sud. Adesea ea este preparată în frunze de bananier. Gustul său este asemănat cu cel de creveți.
The Taranterra Project vine în Timișoara
Muzeul Național al Banatului a pregătit o expoziție fascinantă pentru cei interesați de tarantula Goliath, dar și de celelalte tarantule cel puțin la fel de uimitoare. Vizitatorii pot admira zilele acestea o colecție impresionantă de tarantule ce trăiesc în acvarii care reproduc habitatele lor naturale.
Expoziția The Taranterra Project aduce pe holul Bastionului Maria Theresia o varietate de specii. „Regii păianjenilor” au un comportament inedit, ce poate fi observat pe parcursul expoziției. Vizitatorii vor putea vedea în ce condiții trăiesc tarantulele, dar și cum își „decorează casele”. Femelele se folosesc de pânză pentru a fixa pereții vizuinelor, creând un fel de broderie spectaculoasă.
The Taranterra Project este o expoziție educativă. Vizitatorii vor putea afla mai multe informații despre aceste specii exotice printre care: câți ani trăiesc, cum se apără de prădători, când a fost folosită prima dată denumirea de tarantulă, dar și multe altele. Prețul biletelor pentru copii este de 10 RON iar cel pentru adulți este de 15 RON. Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică în intervalul orar 10:00 – 18:00.