Invențiile au schimbat viața oamenilor. Fierul de călcat, o invenție iubită de gospodine
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne mai gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre fierul de călcat, o invenție iubită în special de gospodine.
De când lumea s-a modernizat lucrurile sunt mai simple. Dacă înainte hainele erau spălate la mână, azi mașina de spălat face asta. După spălare unele haine se șifonează, așa că avem nevoie de fierul de călcat. De mare folos ne e și atunci când avem de mers la evenimente precum petreceri, nunți, botezuri etc. Numele persoanei căreia i se atribuie inventarea fierului de călcat, numit inițial „fier de călcat electric”, este Henry W. Seeley (1854 – 1908). Acesta nu e cunoscut doar ca inventator, ci și ca matematician și om de afaceri. Fierul de călcat a fost inventat în 1882, în timpul celei de-a doua revoluții industriale americane.
Călcătoarele de altădată
Fierul de călcat a fost inventat în 1882, însă istoria călcatului datează de peste 1.000 de ani, scrie who-invented-the.techology. Spre exemplu, chinezii foloseau tigăi de metal umplute cu cărbuni încinși. În Evul Mediu oamenii foloseau chiar și pietre șlefuite, de dimensiunea unei palme, cu care netezeau țesăturile. Mai târziu, fierarii au creat călcătoare plate, cu mâner, realizate din fontă, pe care le încălzeau pe o sobă sau pe foc. Au urmat fiarele de călcat cu cărbuni care aveau un interior gol care era umplut cu cărbuni care ardeau.
Fiecare metodă de mai sus avea rezultatele dorite, însă era o muncă dificilă. „Aparatele” erau foarte grele, iar utilizatorii trebuiau să fie foarte atenți să păstreze temperatura constantă. De asemenea, fiarele de călcat trebuiau să fie păstrate meticulos de curate, lustruite și ușor unse pentru a evita ruginirea. Mai târziu, în 1858, David Lithgow, un inventator american din Philadelphia, a fost unul dintre primii inventatori care a brevetat un fier de călcat cu gaz.
Electricitatea a devenit disponibilă ca sursă de energie în locuințe spre sfârșitul secolului al XIX-lea, iar tensiunile utilizate pentru transmiterea energiei electrice au crescut pe parcursul secolului al XX-lea. Puterea electricității a dus la noi invenții inovatoare, cum ar fi fierul de călcat electric. Primul fier de călcat cu aburi a fost inventat de Otto Walker, în decembrie 1924, iar cel fără fir a fost inventat de Harry Carp.