Meseria este brățară de aur, așa spune un vechi proverb românesc. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piața muncii încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. ŞTIRI PENTRU COPII relatează în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre ce face o moașă. Aflați mai multe despre o meserie în care ajuți la nașterea unor noi ființe.
Moașa joacă un rol important atât în viața mămicilor, cât și în viața nou – născuților. Despre ce presupune această meserie am discutat cu Diana Damian. Foarte important de precizat este că interviul a fost filmat chiar de Ziua Internațională a Moașelor, zi care a fost sărbătorită în 5 mai. Diana Damian este moașă în cadrul Spitalului Clinic Municipal din Timișoara și are o experiență de 28 de ani. Înainte de toate, aceasta ne-a explicat, foarte scurt, pe înțelesul copiilor, ce face o moașă: „Moașa participă la nașterea copiilor. Ajută mămicile să aducă pe lume copiii”, ne spune aceasta.
Moașa este importantă într-o maternitate, iar Diana ne-a spus și de ce. „Este importantă pentru că mămicile voastre au nevoie de suportul psihologic necesar, și nu numai, pentru a vă aduce pe lume”, le transmite moașa, copiilor. De asemenea, moașele joacă un rol foarte important și pentru mămici. „Moașa are o importanță foarte mare. În sensul în care mămicile au nevoie de siguranță (asta e foarte important), de empatie, de iubire. Nașterea nu este un moment pe care să-l neglijezi. Ea e importantă. Trebuie să ai grijă atât de mămică, cât și de copil și trebuie să fii foarte atentă în astfel de situații”, spune moașa.
În unele țări moașele pot lucra chiar și acasă la mămică. Practic, aceasta poate naște acasă, asistată de o moașă. În România acest lucru nu e posibil. „La noi legislația nu permite această procedură, de a naște acasă. În alte țări, în occident, este permisă nașterea acasă împreună cu moașa și bineînțeles asistate de salvări și în legătură directă cu medicii obstetricieni și spitalele care se află în împrejurimi. La noi încă nu există această posibilitate și noi nu o practicăm”, ne spune moașa.
Diana Damian ne-a povestit puțin și despre istoria moașelor de-a lungul timpului, precum și despre semnificația denumirii. „Din vechi timpuri, chiar din Antichitate, era considerată moașă zeița care ajuta la venirea copiilor pe lume și astfel se chemau femeile în momentul în care mămica trebuia să nască. În momentul de față moașa este considerată femeia înțeleaptă, adică femeia care are foarte multă experiență. Era soția moșului. Adică se considera că e o femeie în vârstă care are suficientă experiență pentru a ajuta la venirea copiilor pe lume.
Școli de moașe au fost chiar din secolul a XVIII-lea. Chiar la noi în țară, la Sibiu să știți că a fost o școală de moașe. După care, în anul 1948, a fost deschisă prima școală de moașe la București, cu o durată de trei ani. În 1958 deja s-a mers pe specialitate de obstetrică – ginecologie, ceva mai avansat, tot trei ani școlarizare. Ulterior, în 1970, tot pe specializarea de moașe erau studii cu o durată de doi ani, iar din 1990 încoace au fost înființate facultățile de moașe. Din păcate aceste facultăți nu mai există în momentul de față decât în București, Galați și Craiova. Pe parcurs nu au mai avut participanți și au rămas doar acestea. În acest moment sunt cam 1.000 de moașe cu specializare, iar restul moașelor sunt specializate la locul de muncă, în spitalele de obstetrică – ginecologie”, explică Diana Damian.
Pentru a deveni moașă ideal este să urmezi o facultate de medicină. „Pentru specializarea de moașă ai nevoie de Facultatea de Medicină cu specializarea de moașă. După terminarea Facultății de Medicină titularizarea este de moașă licențiată. Acum, cum am spus, în momentul de față sunt în jur de 1.000 de moașe cu titularizare, dar sunt și multe asistente medicale care se pot forma la locul de muncă. Avem nevoie de studii superioare pentru a fi mai bine pregătite și pentru o salarizare mai bună. Dar de fapt la ce ne ajută aceste studii superioare? Mai ales dacă dorim să practicăm această meserie în altă țară. Acolo avem nevoie de aceste studii superioare. În altă țară nu poți să profesezi ca moașă decât dacă ai studii superioare și dacă ai o experiență în spate.
În străinătate, moașele sunt foarte bine cotate, chiar căutate, pentru că se pune foarte mult bază pe nașterea naturală și pe moașe care îngrijesc mămicile atât înainte de a naște, cât și după naștere și în timpul nașterii. Ceea ce este foarte important. În România putem lucra ca moașe independente, avem multe moașe care lucrează așa. Efectuează consultații și se ocupă de îngrijirea mamei înainte de a naște, o pregătește pentru naștere și după naștere. Dar totul constă în ceea ce este fiziologic. Adică în ceea ce este normal. În momentul în care noi, ca moașe, observăm că există o problemă legată de o patologie, adică de ceva care nu este fiziologic, se intervine și se ia legătura cu medicul obstetrician”, ne explică moașa.
Meseria de moașă nu e deloc ușoară, însă Diana Damian ne asigură că e una frumoasă. Pentru a fi moașă ar trebui să ai anumite calități. „Răbdare, dorință de a învăța tot timpul lucruri noi, empatie. Să fii conștientă că nu este o meserie ușoară. Că ai grijă de două vieți. Atât de mamă, cât și de copil. Să te gândești tot timpul la binele mamei și al copilului”, spune moașa. Să ai grijă de o mămică, dar și de un bebeluș care vine pe lume este o responsabilitate uriașă, așa că am întrebat-o pe moașă cât de solicitantă este această meserie. „Este. Este foarte solicitantă. Și e un stres aparte. Dar eu zic că finalul contează. Și te încarci cu foarte multă energie pozitivă când totul iese bine și toată lumea e fericită”, ne explică Diana Damian.
După cum ați văzut, moașele există de foarte mult timp. Cu mulți ani în urmă, termenul de moașă era foarte des folosit. Generațiile mai tinere nu prea cunosc termenul, iar Diana Damian ne-a spus cum crede că s-a ajuns aici. „Pentru că școlile nu au mai permis asta. Așa cum am spus, în 1970 a fost ultima generație de școală de moașe. Și au intrat școlile postliceale de asistenți medicali în care au inclus toate specialitățile și te formai la locul de muncă. De asta nu s-a mai auzit de termenul de moașă.
Dar încet, încet, văd că se revine la profesia de moașă, care zic eu că este foarte importantă. Nu zic că medicii nu sunt importanți. Sunt foarte importanți și avem foarte multe de învățat de la ei, dar pot să vă spun că medicii rezidenți care ajung în spitalele de obstetrică – ginecologie, mă refer la spitalele universitare, de la noi, învață exact de la moașele cu experiență. Vin și ne întreabă. Ei știu partea lor, noi pe a noastră, și atunci colaborăm. Este o muncă în echipă și e foarte important”, subliniază moașa.
Pe fiecare persoană cu care stăm de vorbă în cadrul acestei rubrici o întrebăm ce-i place cel mai mult la această meserie și ce-i place cel mai puțin. La fel am făcut și cu Diana. „Cel mai mult îmi place bucuria mamei. Chipul ei radios și fericit în momentul în care se naște copilul și, bineînțeles, când vezi că bebelușul e sănătos și totul e ok. Ce-mi place mai puțin? Fiind foarte solicitantă această meserie, cred că nopțile sunt cele mai grele. După un anumit timp nopțile nu sunt așa de ușoare, adică nu le mai poți duce, nedormite, așa de ușor ca înainte. În sensul că 85% din nașteri se produc noaptea. Nu numai nașterea în sine, ci și travaliul trebuie urmărit și văzut exact ce se întâmplă: cum îi bate inimioara copilului, cum e mama și așa mai departe.
Mama este într-un stres continuu. Tot timpul trebuie să-ți găsești pacea și liniștea interioară ca să i-o transmiți și ei și să fie și ea liniștită. Și toate acestea adunate îți dau un stres. E solicitant și trebuie să ai răbdarea necesară. Dar atâta timp cât îți place ceea ce faci și meseria e pe placul tău e foarte bine, e perfect”, spune moașa.
În final am rugat-o pe Diana să le ofere câteva sfaturi celor care vor să devină moașe. „Să se gândească foarte bine ce le place. Să nu se gândească la partea financiară neapărat. Trebuie pur și simplu să simtă iubire față de această meserie. Să se gândească la faptul că ajută la venirea unei vieți pe Pământ. Să se gândească că este un intermediar între mămică și Dumnezeu care o face să fie încrezătoare, luminoasă și bucuroasă. Și să se gândească cum poate să facă acea mamă să fie fericită. Mai fericită decât este. Și e nevoie de foarte multă răbdare, extrem de multă răbdare”, precizează Diana Damian.
Tot ce ați citit aici e doar o mică parte din întreaga discuție pe care am avut-o. Moașa ne-a povestit de ce la o naștere e nevoie și de medic și de asistentă, dar și de moașă. De asemenea, ne-a povestit și cum a ales ea această meserie și ce îi spune unei mămici înainte de naștere pentru a o liniști. Așa cum ați văzut, moașe nu există doar la noi, iar Diana ne-a explicat prin ce se deosebește o moașă din România de o moașă din alte țări. Despre toate acestea puteți afla din materialul video care poate fi urmărit pe canalul nostru de YouTube, aici.
Sursă foto: pexels.com/Jonathan Borba, pexels.com/Vidal Balielo Jr., pexels.com/Jonathan Borba, unsplash.com/Jonathan Borba
O meserie în care ești înconjurat de povești. Ce face un bibliotecar ne spune Nicoleta Vasi