România, țara mamelor minore. Cele mai multe fete sub 15 ani devenite mame sunt românce
În 2020 țara noastră a dat sub 5% din numărul total de nașteri din Uniunea Europeană. Totuși, statisticile arată că cele mai multe fete sub 15 ani devenite mame sunt din România. Practic, la acest capitol țara noastră ocupă primul loc în Uniunea Europeană.
Dintre cele 1.645 de fete cu vârsta între 10 și 15 ani, devenite mame în 2020 în statele membre, 731 sunt românce. În total, aproape 30% din mamele minore (sub 18 ani) din UE provin din țara noastră. În cifre asta înseamnă 8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni Europene. În ceea ce privește distribuția pe județe, pe primele locuri se situează Mureș (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor și Dolj (52). Pe următoarele locuri se situează Brașov (40), Argeș (29), Sibiu (28), Bacău (26), Constanța (24), Satu Mare (23) și Dâmbovița (22). La polul opus se găsesc județele Gorj (patru mame cu vârsta sub 15 ani), Mehedinți, Tulcea și Brăila (șase nașteri la vârsta sub 15 ani, pentru fiecare). Următoarele județe sunt Vâlcea, Neamț, Botoșani, Sălaj, Maramureș și Bistrița – Năsăud. Aici au fost înregistrate câte șapte fete devenite mame înainte de 15 ani, în 2020.
„Multe fete, cu precădere din zonele rurale defavorizate, recurg la auto-medicație în timpul sarcinii. Și nu ajung la medic pentru monitorizarea adecvată a sarcinii. Datele Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie arată că 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie”, se arată într-un comunicat al Salvați Copiii România.
Servicii medicale pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în cinci ani
Pentru a contribui la reducerea mortalității infantile, Organizația Salvați Copiii România derulează programul „Sănătatea mamei și a copilului” în zonele defavorizate din județul Constanța. Prin intermediul programului sunt asigurate servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în cinci ani.
„Accesul la servicii medicale și la educație pentru sănătate este vital pentru sănătatea mamei și a nou-născutului. Din păcate, România rămâne o țară a disparităților sociale. Iar populația vulnerabilă, în special copiii și femeile gravide, se confruntă cu situații de marginalizare. De aceea Salvați Copiii România merge în comunități și asigură asistență medicală gravidelor”, a explicat Gabriela Alexandrescu. Ea e Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Consultații gratuite
Fetele și femeile din Negru – Vodă au beneficiat în zilele de 7 și 8 mai de consultații gratuite. Au fost făcute recoltări, ecografii de sân, ecografii transvaginale și ecografii abdominale. De asemenea, acestea au mai beneficiat și de sesiuni de informare. Ele au vizat informații privind sănătatea în timpul sarcinii și îngrijirea nou – născutului. În total, 700 de fete și femei vulnerabile din județul Constanța beneficiază de servicii socio-medicale și educație medicală. Programul este derulat de Salvați Copiii și sprijinit de Penny.
„Prin parteneriatul pe care îl desfășurăm cu Salvați Copiii ne dorim să ajutăm cât mai multe viitoare mame și femei din zonele rurale defavorizate să aibă acces la servicii de sănătate esențiale. Și vrem să mulțumim aici și clienților noștri. Care au contribuit cumpărând jucării în cadrul campaniei Ferma de Pluș. Printr-un sprijin real oferit împreună acestor comunități, atât prin organizarea caravanelor, cât și prin donațiile de produse, sperăm ca cei mici să aibă un start în viață mai sănătos, alături de mamele lor”, a afirmat Daniel Gross, CEO PENNY România.