Cele mai interesante plante din lume. Scorțișoara, medicamentul delicios, dar periculos în cantități mari
Astăzi, la rubrica despre cele mai interesante plante din lume, vă prezentăm scorțișoara, medicamentul delicios, dar periculos în cantități mari. Ea este consumată de oameni de mii de ani și este folosită în bucătăriile din toată lumea.
Scorțișoara este un condiment obținut din scoarța a diverși copaci din genul Cinnamomum. Ea este folosită datorită aromei sale în preparatele dulci, cerealele pentru micul dejun, gustări, ceaiuri și mâncăruri tradiționale.
Acest condiment este cunoscut încă din Antichitate. El a fost importat în Egipt deja în anul 2.000 î.Hr. Scorțișoara a fost foarte prețuită de civilizațiile antice. Mulți o ofereau drept cadou monarhilor, persoanelor importante și chiar zeilor. Ea mai era folosită pentru îmbălsămarea mumiilor.
Există mai multe tipuri de scorțișoară
Cinnamomum verum, care este considerată ca fiind „scorțișoara adevărată”, își are originile în India, Sri Lanka, Bangladesh și Myanmar. Cinnamomum cassia este nativă Chinei. Există multe alte subspecii de scorțișoară care mai cresc în restul Asiei de Sud-Est.
Grecii au menționat scorțișoara pentru prima dată în secolul al VII-lea î.Hr. Conform istoricului Herodot, ea creștea în Arabia și era protejată de șerpi înaripați. Și Aristotel și alți scriitori ai vremii spuneau de Arabia că este sursa de scorțișoară.
Copacul de scorțișoară este un copac mereu înfrunzit, cu frunzele ovale. Scorțișoara este extrasă în principal din scoarță și din frunze. Doar 0,5 milimetri din scoarța interioară sunt folosite pentru producerea scorțișoarei. Scoarța extrasă este uscată timp de patru – șase ore. Ulterior, ea este tăiată în bucăți și trimisă pentru a fi vândută.
Beneficii și interdicții
Doar pentru că este delicioasă nu înseamnă că trebuie să o mâncăm în exces. Consumul excesiv crește riscul de afte și de leziuni hepatice. De asemenea, ea poate scădea glicemia și poate provoca probleme de respirație. Este important de știut că ea mai poate interacționa și cu unele medicamente.
Cinamaldehida din scorțișoară este un alt compus chimic la care trebuie să fim atenți. Ea poate irita gâtul. De asemenea, inhalarea accidentală de scorțișoară poate provoca inflamații pulmonare sau pneumonie de aspirație.
Scorțișoara este folosită de secole în scopul medicinale și terapeutice. Oamenii din antichitate credeau că ea ajută la ușurarea digestiei. Mierea și scorțișoara reprezintă o combinație delicioasă. Ea este folosită de secole în Orient. Acest amestec poate să ajute în următoarele cazuri: