S-a deschis primul centru pentru investigarea abuzurilor împotriva copiilor
Premieră pentru România. La noi în țară s-a deschis primul centru pentru investigarea abuzurilor împotriva copiilor. Acesta este amenajat la Săftica, comuna Balotești, județul Ilfov, și se află sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov.
Centrul de la Săftica e alcătuit din camera de audiere, sala pentru asistență, cabinetul medical și zona de asistare socială și terapeutică. Funcționarea spațiului va fi coordonată de prim – procurorul județului Ilfov și un grup consultativ. Din acesta face parte câte un reprezentant al fiecărei instituții implicate în proiect. Conform comunicatului de presă, toate procedurile operaționale vor avea în centru interesul copilului pentru stabilirea adevărului și asistarea sa medico – terapeutică. „Am pregătit un draft de ordin comun prin care să valorificăm imediat acest spațiu modern pentru toate investigațiile în care sunt implicați copiii”, afirmă Răzvan Tomoiu. Acesta e prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov.
Centrul va avea un instrument unic în țară
Centrul pentru investigarea abuzurilor împotriva copiilor va fi dotat cu primul colposcop forenzic din România. Acest instrument permite obținerea de probe științifice, prin evidențierea și documentarea în imagini chiar și a celor mai mici leziuni de pe corp. Costurile administrative și de personal vor fi suportate de Consiliul Județean Ilfov, instituția care a și pus la dispoziție spațiul necesar amenajării și funcționării centrului integrat pentru investigarea violenței împotriva copiilor.
„Prin proiectul #LocDeAdevăr, respectiv #LocDeBine, am arătat că se pot face investigații judiciare centrate pe interesul copiilor. Iar rezultatele sunt mai mult decât o nouă infrastructură. În jurul acestor spații s-a format deja o masă critică de profesioniști din justiție care au devenit conștienți de mecanismele prin care trauma influențează gândirea și comportamentul unui copil. Și sunt astfel mai pregătiți să obțină mărturii și alte probe relevante în dosarele de violență”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia. Cele două sunt fondatoarele Asociației Zi de Bine.
Inițiativa este bazată pe un model din afară, pe care mai multe țări l-au adoptat. „În acest proiect nu inovăm. Ci adaptăm instrumente și metode care și-au dovedit eficiența peste tot în lume. Din SUA și Europa de Vest, până în Coreea de Sud. Noi credem că știința în slujba justiției protejează un copil – victimă. Și, dincolo de aflarea adevărului, îl ajută să-și găsească echilibrul. Acest management central la procuror va permite articularea tuturor resurselor la care orice victimă are dreptul și ar trebui să aibă acces pentru a depăși momentul de criză. Informațiile rezultate din exploatarea centrului integrat pot genera politici locale de prevenție și reacții țintite în comunitățile vulnerabilizate inclusiv prin depistarea unui prădător sexual”, a precizat Mihaela Chiper, președintele Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale.