Copiii din satele sucevene se dezvoltă cu ajutorul rugby-ului. Organizatorii proiectului și-au propus să îi ajute pe cei mici să crească și să învețe prin intermediul acestui sport.
Rugby-ul este un sport frumos dezvoltat în județul Suceava. El a apărut în urmă cu minim cincizeci de ani în zonă. De atunci, el a continuat să se dezvolte armonios cu ajutorul comunităților construite în jurul său.
Fundația Te Aud România a început să implementeze în toamna anului trecut proiectul Mini rugby pentru toți. Scopul acestuia este de a aduce mai aproape conceptul rugbistic și valorile pe care acest sport le promovează în rândul unităților școlare din județul Suceava.
Programul pornește de la premisa că rugby-ul și educația sunt complementare. Acesta își propune să faciliteze integrarea socială și dezvoltarea personală în spiritul valorilor promovate de sportul cu balonul oval în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani.
Programul Mini rugby pentru toți se bucură de susținerea Federației Române de Ruby și a Direcției Județene pentru Sport și Tineret Suceava. Începând cu luna aprilie a anului curent el a început să se bucure și de implicarea Inspectoratului Școlar Județean Suceava.
Copiii practică sportul în grupe mixte
În cadrul proiectelor sunt organizate diverse grupe pe bază de vârstă. Aceste grupe sunt formate atât din băieți, cât și din fete. Obiectivul final este de a face grupele să participe la minim patru turnee de rugby tar interșcolare anuale.
Pe plan de dezvoltare personală, aceste antrenamente urmăresc să le crească elevilor participanți performanțele școlare. Ele mai cuprind și ateliere, workshop-uri și diverse activități care să le crească inteligența emoțională a micuților.
„Unul din obiectivele acestui parteneriat este de a facilita și promova turneele de rugby tag interșcolare și de a implica profesorii de sport de pe raza județului Suceava în transferul rugbistic intergenerațional (între generații) și a forma astfel o comunitate de profesori voluntari ce promovează integritatea, disciplina, solidaritatea, respectul și pasiunea.
Această colaborare interinstituțională are potențialul de a contribui semnificativ la impactul social produs de rugby și de ce nu , la a pune o bază solidă de temelie pentru dezvoltarea rugby-ului județean și național pe termen lung”, declară Gabriela Popescu, președintele Fundației Te Aud România.
Până în prezent s-au înscris la acest proiect opt școli din mediul rural sucevean. De asemenea, cei mici au participat deja la primul turneu interșcolar în luna martie a acestui an și la peste 20 de alte activități. Profesorii coordonatori îl planifică deja pe al doilea.