Cele mai interesante plante din lume. Ophyrys apifera, orhideea albină
Astăzi, la rubrica despre cele mai interesante plante din lume, vorbim despre Ophyrys apifera, orhideea albină. Această plantă a evoluat de-a lungul timpului pentru a imita și pentru a atrage cât mai multe albine.
Planta despre care vorbim astăzi este uimitoare. Ea a evoluat de-a lungul timpului pentru a imita și pentru a atrage albinele. Ophyrys apifera, cunoscută și sub numele de orhideea albină, este o floare care crește în zona Mării Mediterane, în special în Europa. Ea poate fi găsită din Portugalia până în Iran și chiar în țările mai nordice ale Europei.
Orhideea albină poate crește până la o înălțime de 15 – 50 de centimetri. Ea înflorește la mijlocul lunii aprilie pe continentul european. În Marea Britanie, înflorirea are loc între lunile iunie – iulie.
Această floare interesantă crește pe gazon uscat, pe pajiști și pe pietre de calcar. În general, ea adoră zonele unde oamenii au intervenit precum marginile de șosele, aeroporturile sau carierele de piatră. Ea este orhideea cu cea mai mare șansă de a crește în interiorul orașelor.
Se poate poleniza singură
Ophyrys apifera este cunoscută pentru faptul că se polenizează singură. Acest lucru se întâmplă mai ales în zonele nordice. În zonele mai calde din jurul Mediteranei, adică în zonele unde orhideea albină este mai prezentă, ea este polenizată cu ajutorul albinelor.
Florile orhideei emit un miros special care imită mirosul femelelor de albină. Astfel, masculii sunt păcăliți în a încerca să se reproducă cu floarea. Nu doar mirosul păcălește masculii albină, ci și aspectul florii. Se crede că masculii aleg florile cele mai asemănătoare cu albinele.
Are proprietăți medicinale și nutritive
Numele „Ophrys” se trage din cuvântul grec ophyrys care înseamnă sprânceană. Se crede că în Roma Antică femeile se foloseau de această orhidee pentru a-și face sprâncenele mai închise la culoare. „Apifera” provine din limba latină și înseamnă „purtător de albine” sau „aducător de albine”.
În Imperiul Otoman rădăcinile orhideei erau folosite pentru a crea un praf numit salep. Se mai credea despre acest praf că avea efecte nutritive, medicinale și că ajuta la somn. În Turcia și în Orientul Mijlociu, salepul încă este folosită în acest sens și în ziua de astăzi.
Din păcate, această plantă a dispărut sau este pe cale de dispariție în multe zone. Acest lucru se datorează faptului că sunt culese în mod excesiv pentru producția de salep. De asemenea, această floare este foarte sensibilă la chimicale. În multe alte țări, ea este protejată de lege iar comerțul cu ea este regulat.