Unii copacii pot absorbi microplasticele din sol. Descoperirea cercetătorilor
Unii copacii pot absorbi microplasticele din sol. Descoperirea a fost făcută recent de cercetători. Astfel, aceștia ar putea deveni o unealtă importantă în colectarea deșeurilor.
Prezența plasticului și a deșeurilor amenință mediul înconjurător într-o mulțime de feluri. El este cu atât mai periculos, cu cât se sparge în bucăți extrem de mici numite microplastice. Acestea contaminează solul și sursele noastre de apă.
Din această cauză, cercetătorii germani explorează diverse metode de a rezolva problema. Una dintre posibilele soluții vine din partea mesteacănului, care ar putea fi folosit pentru absorbția microplasticului cu ajutorul rădăcinilor sale.
Microplasticele au o mărime de mai puțin de cinci milimetri. Ele sunt prezente peste tot, fie că vorbim despre gheața din zonele arctice, vârful celui mai înalt multe sau de întregul ocean. Chiar dacă poluarea cu plastic este evidentă, efectele sale asupra diverselor ecosisteme nu sunt încă înțelese pe deplin.
Plantele pot absorbi aceste particule de plastic. Atunci când ne referim la plante ne referim inclusiv la legumele pe care noi le mâncăm. Unii cercetători au demonstrat că particulele se acumulează în sistemul de rădăcini al plantelor, fapt ce poate fi o problemă pentru alimente precum morcovii sau cartofii. Totuși, acest lucru poate fi folosit și pentru a aduna particulele de plastic din ecosistem într-un mod controlat.
Mesteacănul este candidatul ideal pentru această sarcină
Aceasta este provocarea unei echipe de cercetători din Germania. Ei au decis să aplice această descoperire pe mesteceni. Folosirea acestei specii este considerată în prezent o modalitate de a curăța poluanții industriali și de a elimina metalele grele din sol. Având în vedere că rădăcinile cresc în apropierea suprafeței solului, locul cel mai contaminat de microplastic, cercetătorii consideră mesteacănul ca fiind un candidat ideal pentru a ajuta la lupta împotriva poluării.
În acest sens au avut loc câteva experimente. Unul dintre ele a constat în adăugarea unor microparticule de plastic fluorescente în ghiveciul în care era plantat în mesteacăn. Rădăcinile acestuia au fost ulterior analizate după câteva luni cu ajutorul unui laser special sensibil la culori fluorescente. Rezultatele au fost destul de impresionante. Între 5% și 17% dintre particule au fost absorbite de diverse secțiuni ale rădăcinilor.
Cu toate astea, oamenii de știință trebuie să studieze în continuare efectele particulelor de plastic asupra dezvoltării copacilor. Un studiu publicat în iunie 2020 ne arată că acestea reduc nivelul de biomasă al plantelor.