Cum vor funcționa creșele. A fost adoptată noua metodologie de organizare
Ieri, 28 aprilie, Guvernul României a aprobat Metodologia de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară, inițiată de Ministerul Educației. Hotărârea de Guvern a fost emisă în baza unei legi potrivit căreia începând cu anul școlar 2021 – 2022 creșele devin parte a sistemului de educație. Iată cum vor funcționa creșele.
Documentul proaspăt aprobat conține detalii de natură organizatorică, dar și de funcționare a creșelor. „Documentul stabilește principiile de organizare și funcționare a unităților de educație timpurie antepreșcolară, structura anului școlar pentru aceste unități, tipurile de servicii oferite, modalitatea de înscriere, transfer, scoatere din evidență a copiilor în / din unitățile de educație timpurie antepreșcolară, precum și conținutul educativ al activității de educație timpurie antepreșcolară. De asemenea, reglementează modalitățile de asigurare a resursei umane, relația unităților de educație timpurie antepreșcolară cu părinții și comunitatea, monitorizarea activității și finanțarea acestor unități”, se arată în comunicatul de presă emis de Ministerul Educației.
Tipuri de unități de educație timpurie antepreșcolară
Potrivit metodologiei, serviciile de educație timpurie antepreșcolară desemnează servicii integrate de educație, îngrijire și supraveghere oferite copiilor antepreșcolari, pe timpul zilei. Există patru tipuri de unități / instituții de educație timpurie antepreșcolară:
creșe arondate unei unități de învățământ preșcolar cu personalitate juridică, cu program prelungit (creșa este un serviciu public sau privat cu misiunea de a oferi, pe timpul zilei, servicii integrate de educație, îngrijire și supraveghere copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani).
creșe arondate unei unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică care are în componență nivel preșcolar, inclusiv creșele confesionale care solicită arondarea prin decizie a inspectoratelor școlare județene / al municipiului București;
creșe nearondate unei unități de învățământ pentru care autoritățile administrației publice locale au calitatea de persoană juridică fondatoare și care devin unități de învățământ cu personalitate juridică și sunt coordonate metodologic de inspectoratele școlare județene / Inspectoratul Școlar al Municipiului București;
centre de zi cu grupe de antepreșcolari (centrele de zi nu au statut de unități de învățământ. Fac parte din categoria serviciilor sociale fără cazare oferite de furnizorii de servicii sociale acreditați, publici și privați. Misiunea este de a asigura menținerea, refacerea și dezvoltarea capacităților copilului și ale părinților săi).
Programul de funcționare
Programul de funcționare urmărește acoperirea nevoilor copiilor și a părinților acestora. El poate fi flexibil. Tipurile de program ce pot fi practicate sunt de două feluri. Program normal (cinci ore pe zi) și program prelungit (10 ore pe zi). La nivelul aceleiași unități pot funcționa și grupe cu program normal și grupe cu program prelungit. În unitățile de educație timpurie antepreșcolară se recomandă următoarea modalitate de organizare a efectivelor de copii:
grupa mică (copii de la 0 la 12 luni);
grupa mijlocie (copii de la 13 la 24 luni);
grupa mare (copii de la 25 la 36 luni).
Alte detalii privind metodologia de organizare și funcționare a creșelor pot fi accesate pe site-ul Ministerului Educației, aici. Tot acolo sunt enumerate și tipurile de servicii pe care le oferă creșele.