Cazurile de rujeolă au crescut drastic după pandemie. Avertizarea UNICEF și OMS
Cazurile de rujeolă au crescut drastic după pandemie. UNICEF și OMS avertizează că situația se va înrăutăți dacă nu reîncep campaniile globale de vaccinare.
UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au publicat recent câteva statistici îngrijorătoare. Potrivit acestora, cazurile de rujeolă au crescut drastic în primele două luni ale anului 2022, comparativ aceeași perioadă din 2021.
Mai exact, În lunile ianuarie și februarie ale acestui ani au fost înregistrate 17.338 de cazuri de rujeolă la nivel mondial. Aceasta este o creștere semnificativă față de cele 9.665 de cazuri înregistrate în 2021. Principala cauză este pandemia de COVID-19 care a afectat campaniile de vaccinare a copiilor din toată lumea.
Rujeola este o boală foarte contagioasă. Ea poate fi deosebit de periculoasă pentru micuți, mai ales pentru bebeluși. Conform specialiștilor, ea este mult mai contagioasă decât Ebola, gripa și COVID-19.
„Rujeola este mai mult decât o boală periculoasă și potențial mortală. Este și un indicator timpuriu care ne arată că există lacune în campania globală de imunizare, lacune pe care copiii vulnerabili nu și le permit”, a declarat conform AGERPRES Catherine Russel, director executiv al UNICEF.
Rujeola nu este singura boală a cărui număr de cazuri a crescut
În ultimele luni au fost înregistrate 21 de focare de rujeolă pe glob. Cele mai mari focare se află în Somalia, Liberia, Yemen, Afganistan și Coasta de Fildeș. Pandemia cu COVID-19 este principalul vinovat pentru această creștere de cazuri. Multe programe de vaccinare amânate din cauza ei nu au mai fost reluate.
La începutul lunii aprilie, 58 de campanii de vaccinare din 43 de țări erau în continuă amânate. 212 milioane de persoane au fost afectate de această situație, majoritatea acestora find copiii. 19 dintre aceste campanii vizau rujeola, fapt ce pune într-o situație de risc aproximativ 73 de milioane de copii.
Și campaniile pentru febra tifoidă și poliomielita au fost întrerupte la rândul lor. Luna trecută, Malawi a raportat primul său caz de poliomielită după o pauză de mai multe decenii. În aceeași perioadă, Pakistanul, una dintre cele două țări din lume unde poliomielita este endemică, a înregistrat primul său caz după o pauză de peste un an.